понеделник, февруари 28, 2011

Модерните имена или просто чуждопоклонничеството



Отвратен от постоянните спорове в медиите с участието на премиера Бойко Борисов, сочения за глава на престъпната група "Октопод" Алексей Петров, както и лидерите на партиите РЗС и "Атака" Яне Янев и Волен Сидеров и кой ли още не, реших да обърна внимание на една проблемна и доста подценявана тема от българското общество. Феноменът "модерни имена", който е останал встрани от публичността. 


Не знам дали сте забелязали, но е нужно просто да сърфирате във "Фейсбук" за 5-10 минути и да видите, че всяко второ средностатистическо младо българско семейство дава интересни имена на децата си.

Не че в това има нещо лошо - нали трябва да сме различни? Въпросът е друг. Нямам представа дали сте се замисляли, но всяко второ дете, родено след 1994-а година носи екстравагантно име. Тук ще кажете - нужно е да имаме собствена идентичност и да се отличаваме от другите? Но нима едно дете с име Сюзан Петрова показва своята идентичност? 

Дали Сюзан има българско самосъзнание? Отговорът е прост - едва ли. Защото ние, българите, сме номер 1 в света по копиране от другите нации и възпитаване на наследниците си в чужди догми и доктрини.

От държава, простирала се на три морета, сме се превърнали в малка територийка, на която се пробват силните на деня. Пет века в робство на Османската империя, 45 години "13-ата република" на Съветския съюз и Бог знае колко още съюзник на "великите" Съединени американски щати. 

Докога ще се кланяме пред фалшиви идоли и ще се водим по акъла на някой друг? Кога България ще изгради собствена идентичност пред света и ще започне да се гордее с миналото си. Веднага ще дам очевадния пример Сърбия. Огромни шовинисти, западните ни съседи, все пак успяха да запазят традициите си, макар и да преминаха през няколко войни . Никога няма да чуете някое поамериканчено сръбско име, защото всички на Балканския полуостров ценят произхода си. За разлика от нас...

Ние не кръщаваме децата си с неестествени имена, защото "ни се налага отгоре". Правим го, защото "така е модерно". Защото "на Запад правят така". Защото "моето дете ще се отличава от детето на съседите". Защото "дъщеря ми ще носи името на любимата си певица/актриса от Холивуд". И така нататък, и така нататък.

Някой ден Ричард Петров, Сюзан Иванова, Дейвид Димитров и Робърт Янакиев ще бъдат на важни ръководни позиции в обществото ни и естествено - ще имат свои деца. Как ли ще ги кръстят?

Борислав Петров
Минко Чернев

1 коментар: