четвъртък, март 03, 2011

Здравей, Свобода

"Не щеме ний богатство, не щеме ний пари,
но искаме свобода, човешки правдини"
С.Стамболов

По ехото ще ги познаеш, по онази дивна човешка сила. Педя, длан на дните... Ден в деня, съществуване, пренесено във времето. Свободата е неограниченост на различните нива от сложното същество, наречено човек. 

Паметникът "Цар Освободител" в столицата
Снимка: Минко Чернев

Балканът още помни! Дядо, аз за тях съм чел само от приказките за славните герои, а нима българите сме такива? Един разпит пред "съда на историята". Да, мило дете, онази приказка, която са ти чели всяка вечер преди сън, е искрата на пламъка, бунтът на тези, преди теб и мен.

Един друг свят само чака да натиснеш правилното копче. Червеното- огънят, силата, войната...
Чий живот съсипва? Чий враг? Кого убива? Чий път изравнява? Светлина над кого разлива? Чие тежко бреме снема? Кому дава благодатен дар?

На вас! На вас! На вас! На теб и мен те подариха живота си пред гърмежа на пушката. Обмяна на енергия. Всички живеем в енергийно поле. То изпълва целия Космос. Около това енергийно поле има и добри, и лоши новини. 

Първо, добрите: Днес е 3 март, Денят на свободна България

После лошите: Как приемаме този факт?

Къде си вярна, ти любов народна? В дни като днешния не е важно да си теглим килограмите(физически и материални), а да претеглим сърцето си- колко голямо е то има ли сред него местенце за българските герои? Всичко можем да си набавим в това консуматорско общество, но любовта към предците си не можем да купим, можем само да я създадем. Какви хъшове от ново време сме с теб, другари? И можем ли от съня си да се опарим.

Казват, че когато имаш свободата, не я мислиш и премисляш, грабваш я и тя вече става твоя даденост. Но преди светлината е имало мрак. Сега светло ли ти е? Честита свобода!

Яница Маринова
Минко Чернев

Няма коментари:

Публикуване на коментар