вторник, април 12, 2011

Достъпът до информация е тема на семинар за журналисти и студенти



Снимка: Организаторите
Асоциацията на европейските журналисти - България кани журналисти и студенти по журналистика на семинар за достъп до информация, съобщиха за "Новата журналистика" организаторите. Един от лекторите ще е адвокат Александър Кашъмов от Фондация "Програма достъп до информация", като освен теоретични знания, лекцията ще представи казуси от практиката.

В обучението ще бъдат включени и практични насоки за работа с бази данни при журналистически разследвания на разнообразни теми, обещават инициаторите.

Ползването на базите данни като източник на интересни сюжети за журналистически материали е една от най-новите тенденции в световните медии. Особено интересни възможности предлага сайтът на европейската статистическа служба “Евростат”, където журналистите сами могат да създават графики и карти за илюстрация на статиите си, свързани с демографски, икономически и други въпроси на европейско ниво.

Обучението за това как се използват инструментите на Евростат ще бъде направено от Кристина Христова, ръководител на медиата "Европа.Дневник", съобщиха още от асоциацията.

Практични насоки за работа с базите данни за законодателството на ЕС и информацията за юридическите лица, упражняващи стопанска дейност, ще даде Бойчо Георгиев, директор Правно-информационни системи, към издателство "Сиела".

Семинарът ще се проведе в Инфо центъра на Представителството на Европейската комисия (ул. “Московска” № 9, София) на 4-ти май от 15.30 ч. до 17.30 ч. Участието в семинара е безплатно, но тъй като местата са ограничени, става с предвраително записване.

За участие в семинара, моля изпратете кратка мотивация за вашата кандидатура на: team@aej-bulgaria.org или на Кристина Христова: kristinas@dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар