сряда, април 27, 2011

Журналистите от УНСС победиха колегите си от СУ "Св. Климент Охридски" в правописна битка

Снимка: Академика.БГ


Журналистите от УНСС победиха своите колеги от Софийския университет "Св. Климент Охридски" в състезанието по езикова култура "Бъди грамотен", организирано от сайта "Академика.БГ".

В правописната битка взеха участие общо 18 студенти - по девет представители от двата ВУЗ-а. Тестът беше съставен от 10 въпроса, а времето за решаването му бе 20 минути, но бъдещите журналисти се справиха със задачите по-рано от предвиденото време.

Въпросите провериха спазването на езиковите правила от студентите по журналистика. Оргзанизаторите останаха приятно изненадани от постигнатите резултати.

"Факт е, че имаме седем отличници", каза главният редактор на "Академика.БГ" Евелина Гечева. Това бяха трима души от Алма Матер и четирима от УНСС, което направи УНСС победител.

"Пожелавам ви да пишете грамотно не само на белия лист, но и на компютъра. Изисквайте правилно писане от вашите приятели. Уважавайте българския език", призова бъдещите си колеги Гечева.

Организаторите се бяха погрижили да има награди за всички участници. Най-добре представилите се получиха грамоти. Един от отличниците е третокурсничката от УНСС Елена Монева, която се справи безпогрешно със своя тест. Тя сподели, че за нея това е било забавно състезание с поучителна цел. "Успях да си припомня някои неща, проверих нивото си", каза още студентката по журналистика. Елена допълни, че е очаквала тест с такова ниво на сложност и се е колебаела само върху отговора на първия въпрос. Освен грамота, тя получи и флашка за представянето си.


Яница Маринова

3 коментара:

  1. "НякоЙ неща"?!
    Авторът на статията вероятно не е сред отличниците, за съжаление.
    :)

    ОтговорИзтриване
  2. Останало ви е само да поправите и "правописно писане", което е същото като "леденостуден студ". Госпожата каза "правилно писане".

    ОтговорИзтриване
  3. Явно ще има кандидати и за следващото състезание. Успех на всички ви!

    ОтговорИзтриване