неделя, май 01, 2011

Ел Класико де Журналейро



На 29.04.2011г. цялата Вселена бе вперила жаден поглед в събтието на годината. За женската аудитория уточняваме, че не става дума за сватбата на Кейт и Уилям, а за един доста по-значим в глобален мащаб ивент.

Гарнитурите на двата отбора бяха излезли на терена в разноцветни екипи, като единствено доставените по-късно оранжеви жилетки – тип „Чистота” - позволиха разпознаването на играчите. Така точно в 11ч. източно европейско време прозвуча първият съдийски сигнал на тази изпълнена с динамика и напрежение среща между отборите на Мала Барса и Реал Журнал.

Мачът започна и завърши зрелищно и остави без дъх зрителите. Още в 15-ата секунда Хълк центрира опасно отляво, но вратарят на гостите от Виляреал Диего Лопес се намеси решително и изби топката, изпреварвайки Радамел Фалкао. За огромно наше съжаление това е кометарът на един друг футболен мач.

Футболната среща на митичния стадион "Бонсист", Студентския град, започна обещаващо и за двата съперника - Мала Барса и Реал Журнал, по-известен като Малкиу Джеймисън. Младите журналисти бяха съкратили загрявката преди мача до минимум, за да им останат сили до края, но уви, на някои от спортистие дори това не помогна. 

Остана леко съмнение за игра под масата между капитана на Барса - Любен Павлов и собственика на стадиона, като анонимни източници твърдят, че самият Любо преди ден се бил похвалил "Обадих се, уредих мача, утре в 11h. СЕРИОЗНО!". Подобни клюки обаче винаги съпътстват Ел Класико де Журналейро, а и няма как да бъде иначе, когато залозите са толкова големи!

Сухият зелен терен и топлото време по никакъв начин не предвещаваха стихийния сблъсък и дъжда от голове, който щеше да се изсипе във вратите и на двата отбора. С постепенни бавни атаки футболистите на отбора домакин, Мала Барса, притиснаха гостите и ги караха да грешат в собствената си половина. 

Така логично се стигна до първото попадение в мрежата на Малкиу Джеймисън. Негов автор бе Кирил Шурикин, когото за кратко ще наричаме Баче Кики. (А може да го е вкарал Любен Павлов - Любо или Станислав Ангелов - Малкото Пеле. Не се разбра!).

Този гол сякаш бе като земетресение в Япония и отприщи цяло цунами от още 4 гола във вратата на Цветомир Георгиев, на когото трябва да му се признае, каквото можа спаси. До тогава имаше само едино върнато попадение от страна на гостите, което бе записано на името на най-резултатният играч на "Пияниците" – Леон Лалов.


Преминаването на играещия треньор на Реал Журнал - Георги Харизанов, на врата позволи на Цветомир Георгиев да покаже качествата си на полеви играч и да спомогне за връщането на нови 3 гола в мрежата на Емо (или другото момче от отбора на Мала Барса). Самият Харизанов, който преди време обяви оттеглянето си от футбола в полза на обществото, бе заключил вратата си с югозападна тракийска магия от пазарджишкия регион и допусна едва един гол срещу 3 в чуждата. Сякаш сам Лилчо Арсов, да се свети името му, ръководеше действията на голкипера. 

Трябва да отбележим завръщането на един от ключовите играчи в отбора на Малкиу Джеймисън, а именно Деян Хараламбиев, който отсъстваше от терените по ред причини близо 2 години. Хараламбиев се отчете с 2 гола и няколко добри отигравания.Така Баце Дидко напомни защо някога Зинедин Зидан се бе преклонил пред класата му, а съотборниците му на терена нескромно го наричаха Драги Коцев.

В кратката почивка (на Харизанов, който пи вода) отборът на Любо и компания бяха вкарали още един гол, но навсвсякъде в природата цари баланс уважаеми читатели! Определението за вратарите на домакините "Юрган да му хвърлиш не може да го улови", плюс бързината на крилара Евгени Крусев и Цветомир Георгиев, напоняща ни някогашните изяви на звездата на Левски, Мартин Станков- Бялото перо, и самоотвержената игра на новто попълнение на Журнал – Стефан Печов за малко не доведоха до обрат в мача - 7:9.

Печов бе взет ден преди мача като преотстъпен от Квартал Редута и се носеха слухове, че не бил докосвал топка последните 3 години, но той опроверга тези слухове, като отбеляза гол, направи асистенция, показа добра игра в защита и издъхна едва втори минути след своя наставник. Нека някой сега каже, че това момче не е докосвало топка!

За отбора на Барса най-резултатен бе Любен Павлов с 5, 6 или 7 гола. Най-полезен за отбора се оказа Баче Кики- далечен потомък на футболната легенда на Локомотив Пловдив Дани Кики. Той добре се сработи с Емо и Другото момче от състава на Мала Барса, вкара неопределен брой голове, бори се, бута се, жужеше като пчела по целия терен и заслужено бе обявен за играч на мача при нелеката конкуренция на Малкото Пеле и Борислав Петров- Борчето.

Последните разбиха мита за Шопско-бургаската вражда и показаха, че разбират от футбол не само на маса и под маса, но и много далече от нея, като дори езиковата бариера не ги спря да кореспондират добре на терена. „ Силно уважаваме наставника на другия отбор, както и Юсеф Рабех, че ни научиха да говорим на един общ език!” коментираха след мача Бившите звезди на Журнал и настоящи на Мала Барса.


На втората почивка (поискана от Печов) зрителите станаха свидетели на мила картинка. Испаноговорящ младеж се доближи до ограничителните мрежи и се обърна към крилото на Реал Журнал, Евгени Крусев. В свободен превод посланието на нисичкия зевзек, гласеше: "Здравейти, пичо’и, да дойда и аз, да разцъками, майна?". Крилото на „Пияниците”, известен с буйния си нрав успя да запази самообладание и с усмивка на лице отвърна "Бега от тука, бе, Фродо!" и за да разсее напрежението създадено между играчи и фенове, образува, заедно със съотборниците си Печов и Харизанов, сложна триелементна фигура с три тъпи върха, напомняща знака на известна марка автомобили. Така до ексцесии не се стигна.


След почивката ветеранът Харизанов все още пиеше вода и по някаква случайност се бе озовал в дясно от вратата на противниковия отбор, където по принцип оперираше съотборникът му Цветомир Георгиев. Необезпокояван от никого, Харизанов с едно докосване изигра пас - 1,2 - на голмайстора Лалов, като го изведе зад защитата на Мала Барса. По-късно Лалов върна жеста на съотборника си, който все още се изнасяше от полето на Борчето и компания, но Харизанов стреля неточно към вратата на Емо (или на Другото момче от състава на мала Барса), изпускайки да изравни резултата.

В края на мача Баче Кики,като виден представител на школата на Марчо Дафчев, отбеляза куриозен гол от центъра, след асистенция на Станислав Ангелов - Малкото Пеле, който тогава бе на врата. Цветомир Нойер беше излезнал напред да злорадства заради неуспешния рейд на съотборника си Крусев, той от своя страна не разбираше думите на вратаря тъй като бяха на врачански диалект, но сигурен в инстинкта си на диво животно отвръщаше с всички клетви, които бе наизустил от строежите покрай квартал Младост. Така хванати в клопката на конфликта те бяха прехвърлени и се стигна до разлика от 3 гола.

Концентрирани и нахъсани футболистите на Реал Журнал преминаха в опълчение с небезизвестната тактика "Кой завари", но силите им стигнаха само до стопяване на разликата на 2 гола, тъй като Харизанов припадна и бе откаран в лазарета.

Мала Барса – Реал Журнал 11:9

Автор: Дафчо Марчев

--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
Статистика:

Мала Барса:
Състав и позиции: Станислав Ангелов-стопер, Борислав Петров-стопер, Любен Павлов(К)-стопер, Кирил Шурикин-либеро, Емо и Другото момче - неясна
Най-много голове(спорно е): Любо - 5,6 или 7(също много спорно)
Най-малко спасявания: Нямаше спасявания
Най-много нарушения: Малкото Пеле
Най-много асистенции: Жорката (от другия отбор)

Реал Журнал известен още като Малкиу Джеймисън:
Състави и позиции: Цветомир Георгиев-вратар,дясно крило; Георги Хазиранов(К)-вратар, убиец, стопер,стартер, филантроп, пияч; Деян Хараламбиев-отпред; Стефан Печов –бираджия ; Евгени Крусев-лев бек,крило; Леон Лалов-баскетболист
Най-много голове: Леон Лалов - 4 или 5
Най-много спасявания: Цветомир Нойер - 10, Георги Валдес - 10
Прекалено много нарушения: Георги Харизанов - спорно е колко са, но са много
Най-много асистенции: Генчо, Стефчо - по 2

Играч на мача: Баче Кики
Публика: Много малко (всичките поканени чрез Фейсбук)

--------------------------------------------------
--------------------------------------------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар