четвъртък, юни 23, 2011

Свободни позиции: Овчар с висше и три години опит (видео)



Снимка: Минко Чернев
Млад човек - между 20 и 30 години. Получил образование в България, защото я по финансови, я по други причини не е заминал да учи в чуждестранен университет. Студент по право, компютърни технологии, икономика, архитектура, журналистика или каквото и да е... Търси работа с месеци, но не намира.

"Как да няма работа?! Примерно за овчари в момента има. Така се търси агнешко и овче в цяла Европа, че просто... В зеленчуко- производството?! Ма той нямал работа, защото бил IT специалист?!". Това е изказване не на кого да е, а на премиера Бойко Борисов пред студенти от варненските университети от миналата седмица. По-късно проверка на "Нова телевизия" показа, че няма обявени свободни позиции за овчари в бюрата по труда.

Ама горчивината, че лично министър-председателят те праща да се пасеш овцете на село с висше образование, не се преглъща лесно. Обидно е! Жалко е! Може би и малко смешно! Вярно е, че българското образование не е в най-добрите си години, но едва ли всички студенти трябва да се пренасочат към овчарския занаят.

Затова предлагам на Борисов да отиде да пасе крави или кози, а в свободното си време да сади тикви и картофи. Без това лентяйства цял ден - колекционира лентички от нови обекти и първи копки. Защо не? Със сигурност премиерските зарзавати ще са вкусни, нали има вече опит от детските години, когато семейството му не купувало картофи, ами си ги отглеждало само в градината.

Георги Марчев

Минко Чернев

Няма коментари:

Публикуване на коментар