сряда, юни 29, 2011

Лош материал, шибан народ, овчари, кучета... българи


Карикатура: в. "Сега"

Не ви ли писна от премиера Бойко Борисов? На мен определено да и не мисля да заглушавам вътрешния си глас. Не искам да бъда наричан "куче, което трябва здраво да се държи", да бъда сочен като част от "шибан народ", да ме изпращат да паса овце, за да боря безработицата сред младите. Не мислиш ли и ти така, "лош човешки материал" такъв?

Това са избрани цитати на т.нар. управляващи от ГЕРБ през годините. Ако не си спомняте, нека припомня. През 2009 г. пред емигранти в Чикаго току встпъпил в длъжност Борисов описа българите, останали в страната, като "1 млн. цигани, 700-800 хиляди турци, 2.5 млн. пенсионери", които са "срещу ГЕРБ" и продължи : "Най-големият проблем на България е лошият човешки материал в страната".

Миналата година пък бившият министър без портфейл Божидар Димитров, който набързо се пребоядиса от червен на ГЕРБ-ер, възкликна "шибан народ", коментирайки съмненията на археолози в автентичността на откритите останки на св. Йоан Кръстител в Созопол.

Само преди две седмици Бойко Борисов реши безработицата сред младите лесно. "Как да няма работа?! Примерно за овчари в момента има. Така се търси агнешко и овче в цяла Европа, че просто... В зеленчукопроизводството?! Ма той нямал работа, защото бил IT специалист?!". Изказването е пред студенти от варненските университети. По-късно "Нова телевизия" предаде, че всъщност в бюрата по труда свободни позиции за овчари няма.

Докато се разхождаше из Созопол в неделя Борисов роди поредната глупост по адрес на електората, плебеите, райата или както там я определя. "Моите кучета са страхотни, но са точно като българите - здраво трябва да се държат" изрече той в разговор с дама, която разхождала на каишка домашния си любимец.

Снимка: Минко Чернев
Наглостта на управляващите този път надмина всякакви граници, след като председятелят на Народното събрание Цецка Цачева допълни шефа си. "Известно е, че кучетата на премиера са обгрижвани с много любов от него, така че бих могла да тълкувам по обратен начин това, което казвате вие, и че просто институциите се отнасят с нужното уважение и любов към българските граждани", възкликна тя в един от малкото си опити за оригиналност изобщо.

После Борисов изпадна в обяснения как искал друго да каже, пък някакъв репортер си бил съчинил цитата... дъра-бъра сто чадъра. И пак медиите му криви, но това е друга тема.

Изказванията на Борисов подсказват самодоволност. Защо ли? Толкова е убеден, че хората го подкрепят безусловно. Важно е обаче да помни, че като открие всеки квадратен метър в страната като нов обект и събере 111 000 лентички, всичко свършва. Може и ножицата да вземе да се затъпи.

На някои вече им писна. Във "Фейсбук" тръгна групата "Ден без Бойко Борисов". Датата е 5 юли - денят, в който бяха парламентарните избори през 2009 г. Той обаче едва ли ще млъкне дори и за ден, защото пък тогава е празникът на МВР и той като дипломиран пожарникар вероятно ще празнува.

Георги Марчев

Минко Чернев

Няма коментари:

Публикуване на коментар