неделя, юли 03, 2011

Предизборни политически игрички... във "Фейсбук"


Снимка: Facebook.com

Социалната медия "Фейсбук" се превърна в първата арена за политически битки преди президентските и местните избори на 23 октомври. Първо се появи групата "Ден без Бойко Борисов", след нея "Ден с Бойко Борисов", последвана от "Век без Сергей Станишев, Ахмед Доган, Яне Янев и Иван Костов". Създателите и на трите групи твърдят, че не изпълняват нечия поръчка и не използат изявата си за политически трамплин.

Одобряващите 5 юли да е ден без министър-председателя приближават 30 000 души (към 3 юли). Изборът на датата не е случаен - през 2009 г. беше парламентарният вот, който ГЕРБ спечели убедително, най-вече заради лицето на партията Бойко Борисов. Неговата кариера в държавните институции започва през 2001 г. Тогава завърналият се цар Симеон Сакскобургготски спечели властта и го назначи за главен секретар на Министерство на вътрешните работи. По-късно Борисов се отдели от НДСВ и създаде ГЕРБ. Стана кмет на столицата в два непълни мандата - до 2009 г.

"Нека в деня на последните парламентарни избори - 5-ти юли - да не бъде споменавано името на премиера поне за 24 часа. Без значение дали той е постигнал нещо значимо или е направил някой гаф, нека в този летен ден да си седим/лежим на сянка, да отпиваме от бирата/коктейла си и да не дискутираме поне за ден правителството и в частност премиера", призовават създателите на групата Nasko Palov, Valya Krusheva, Kameliya Encheva.

"Ден с Бойко Борисов" се създаде почти веднага след първата група и вече минава 3 хил. души. "Аз съм за ВСЕКИ Ден с Бойко Борисов, това е според мен нормална форма на медиен и граждански контрол. На него едва ли му е приятно да го наблюдаваме постоянно и да няма мира, но си носи кръста...И само така можем да видим как се справя изпълнителната власт. Мисля, че това ги кара да се стараят повече и да се излагат по-малко (идеални хора няма). Така, че да подкрепим гражданския контрол с тази група! Заедно можем повече! P.S. Пари и постове не взимаме и не даваме за участие в групата :)". Това е посланието на групата, която е създадена от Desi Stoineva.

"Силно се надявам и вярвам в мъдростта на българите и от избори на избори полека да ги отстраняваме бавно, но сигурно без обратен билет за връщане!" е посланието на "Фейсбук" групата  "Век без Сергей Станишев, Ахмед Доган, Яне Янев и Иван Костов". Тя е с под 1 хил. подкрепящи каузата, а нейн създател е Slavi Traykov.

Това са първите предизборни политически игрички, тръгнали от... "Фейсбук".

Георги Марчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар