понеделник, август 01, 2011

Чернобели новини от чернобели журналисти


Снимка: Минко Чернев NJ_©

Вестите по някои от българските медии са чернобели... Заради забутаното в ъгъла качество... Заради лъжите, които обслужват нечии интереси... Заради явната манипулация...

Никога няма да забравя една първа страница на в. "Телеграф" от февруари 2009 г. с огромното заглавие "ИЗРОД". Историята бе за човек, който
убил жена си и децата си, след това подпалил дома си. Вината му обаче не бе доказана, както пишеше и в края на публикацията в същия вестник, въпреки че през цялото време в статията бяха използвани думите "убиец", "подпалвач", "изрод"...

Пишех първата си курсова работа, която беше на тема езиковата култура в медиите. Разбрах и един от важните уроци в журналистиката - 

"НЕ издавай присъди, това е работа на съда".

Тази история се появи в съзнанието ми след вече едномесечното разследване на т.нар. убийство в Борисовата градина. 18-годишната Яна беше убита в парка след концерт. Първоначално "24 часа", "Монитор" и "Телеграф" я обявиха за клошарка - версия, подадена им от Министерство на вътрешните работи. 

Грешка! Оказа се, че Яна е завършила успешно средно образование и е изкарала достатъчно високи оценки на кандидатстудентските изпити в Софийския университет. "24 часа" направи опит за извинение. Не им се получи, след като го написаха в последното изречение на забутана дописка из криминалните страници.

"Телеграф" обаче продължи. Грешка! Новата версия бе - тя е лека жена, търсила си го е. Случи се и второ убийство в парк в София - всички мълчат и в момента за него.  "Капитал" и малко по-късно "Дневник" показаха обаче другата гледна точка - извършването на убийство има жертва и убиец, а полицията не разследва, а подава "прессъобщения" на някои вестници. Същевременно МВР също мълча, а (гражданското) общество се напрегна... и направи шествие.

Бях там. Отразявах "събитието" - като репортерче, както казва Кеворкян*. 

Заляха ме с вода... заради помията за случая в медиите

заради това, че хората не деляха "Капитал" и "Дневник" от останалите... Но това показа и друго - шестващите бяха там срещу журналистите, срещу медийната среда в страната, която става все по-жълта.

Издадоха се и присъди. Грешка! Навсякъде в медиите се разпространи лик на приятел на Яна, с когото правила секс точно преди инцидента. От страх той се скри, после се предаде, беше обявен едва ли не за убиеца... после тихомълком пуснат... не бил той виновен... и така до задънена улица, въпреки че е заловен друг - пак обявен предварително за убиеца.

А спомняте ли си пролетното бродене на криминалния репортер на Би Ти Ви Миролюба Бенатова, когато наруши доста членове на Етичния кодекс на професията, който между другото телевизията й е подписала.

Първо, вземането на заложници в сливенска банка. После, катастрофата със седем жертви навръх Великден в Симеоновград, когато беше показана в детайли драмата на семействата на загиналите.

Най-"впечатляваща" остана историята на изнасилвано от баща си 17-годишно момиче от Смолян. Жива връзка пред къщата й, разговор с баща й, майка й, брат й... обявяване на името на жертвата, разказ с детайли ва случилото се. А случаят бе подаден на Бенатова от полицията, където момичето подало сигнал след многогодишния тормоз над нея.

Грешка! Сигурно милиони пъти съжалява, че се е оплакала. Цялата страна разбра за тайната й. А всеки нормално мислещ човек, дори без психологическо образование, ще ти каже, че

жертвата не иска никой да знае за проблема й... от срам, от страх, от публичен отказ на комуникация

Особено в малък провинциален и консервативен град като Смолян, където всички се познават и не можеш да се скриеш.

Това е - чернобели новини от чернобели журналисти... на жълти страници и екрани. NJ_©


Георги Марчев

Минко Чернев

Няма коментари:

Публикуване на коментар