четвъртък, ноември 10, 2011

Жилото на скорпиона


Снимка: Минко Чернев
Скорпионът използва своето жило не само за нападение, но и за защита. При критична ситуация той се самоубива с отровата си.

По света има най-различни хора, но всички те си приличат по това, че са като скорпионите. Не се знае кога ще пуснат своята отрова, дали ще бъде реакция на защита, виден протест, изблик на ярост и гняв или от чиста злоба. Ежедневието на човек не минава без да се сблъска с нападките на някого, който не приема неговата гледна точка. Но това е нормално явление, особено у нас.

Когато упрекнеш някого, че не си върши добре работата, и имаш основателна причина за това, тогава той пуска своето жило в защита, макар да знае, че реално погледнато истината се крие някъде в твоите думи.

Наложително е да ти се опре, иначе ще бъде смачкан от обществото. И така, всеки ден, политик срещу политик, подчинен срещу началник, приятел срещу приятел, родител срещу детето си, всеки пуска своето жило в действие.

Дали „отровата” му ще бъде унищожаваща за неговия опонент или по-скоро градивна и поучителна зависи само от „нападателя”. Едни такива малки скорпиончета като мексиканските Typhlochactas mitchelli са Бойко Борисов и Сергей Станишев. След последните избори 2 в 1 всеки от тях показа своето жило, но не го приложи на практика.

Премиерът се ядоса на лидера на БСП, за дето не пожела да отправи поздрави към печелившата партия на местния и на президентския вот. От своя страна бившият министър-председател определи вота като мутризиран. 

Каква им е целта на тези дамата? Да им се обърне повече внимание? Дори две деца в предучилищна възраст не биха разменяли такива критики за такива глупави дреболии. И как ще определяш вота за мутризиран, като в цяла България, независимо от партиите, се продаваха гласове. А това не е нищо необичайно и заинтригуващо – просто един „нормален” процес за печелене на гласове в нашата скъпа държавица. И двамата политици хвърлят отрова, но тази отрова е по-скоро смехотворен газ, защото кара българския народ да се смее. 

Разбира се, на българите не им е до смях, когато търпят последствията от действията на управляващите. Показателно е доверието към сегашното правителство, защото колкото и скорпиони да го „жилят”, сегашните избори показват, че надеждата на хората все още не се е изгубила и вярват, че резултатите за България ще бъдат все по-добри. 

А може би нямаше достатъчно вяра към останалите кандидатури? За да оцелееш в България, трябва да бъдеш "скорпион". Не трябва да позволяваш да те мачкат, унижават или да те подтикват към погрешни действия, отклонявайки те от правия път. Трябва да знаеш своите права, да ги отстояваш, да умееш да приемаш критика, но и да отправяш критика. Препоръчително е човек да пуска своето жило в пряк двубой, когато е необходимо, но и да внимава да не попадне в ситуация на самоунищожение.




Елена Донкова
Всичко от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар