понеделник, ноември 14, 2011

Да намигнем звучно на Културата


Снимка: Минко Чернев

Смели духовни водачи протестират пред Министерския съвет. В един слънчев ден. Лъчите проникват в исканията им. Топло. Твърде топло. Даже парещо. От очакване. И от пасивност. Която видиш ли ти винаги се проявява от едни и същи...

Еми така е, то веднъж като подменим чеиза във власта и четири години напред можем само да чертаем. Прогнози! И очаквания! Български писатели четоха произведения пред Министерския съвет. Мелодия. И звучност. Има го вдъхновението. 

То никога не залязва, там дето "знанието живей"! Въпросът е не просто да четем, а да има стандарт за обновяването на библиотечните фондове. А някой да се запита-а,бе, тия луди, защо са се събрали? Духовност? Би се изсмял подминаващ тинейджър. Има я. И вирее! 

Какво е един народ без култура?Дърво без листа. Възраждане на библиотеките-това е мисията, която обединява творци, събрали се на протестно шествие. Посланието е ясно. Категорично намигване към министъра на културата Вежди Рашидов. 

Маски с лика на министъра с прободени очи се мяркат от нейде. И не цари мъртва тишина. По йовковски. Смутно държавно време. Не повече от 50 протестиращи интелектуалци. Толкова. И пак е нещо. Целта е постигната-предизвиква се обсъждане. Дебати, дебати..Дебати се раждат не само в прайм тайма по изборно време... Настава духовно време..Сега кой изяде мишката и кой книжката.!? Ще бодем ли очи на нечии други маски?



Яница Маринова

Няма коментари:

Публикуване на коментар