събота, януари 07, 2012

Жив е той - жив ни е спортът


Снимка: hopmancup.com
И точно на Богоявление - един от най-значимите християнски празници, когато празнуват около 150 000 именници - българският тенис ни върна в спорта. Търсихме светлина в тунела – и Бойко стана отличен футболист. И немалко пъти футболни агитки се саморазправяха с юмруци, вандалски по софийските улици. 

И на "Лудогорец Арена" ходим да гледаме качествени дербита. И доктор хонорис кауза на Пловдивския университет Христо Стоичков пое Литекс само да спечелим в спорта. И бюрократичните институции ни бяха виновни, че не ни върви в играта. (Не само футболът е спорт...).

Но ето за сметка на слабия ни футбол – двойката Григор Димитров и Цветана Пиронкова са нашите победители в Австралия. В последния си мач на тенис турнира "Хопман Къп" срещу САЩ в състав Марди Фиш и Бетани Матек-Сандс тенисистите ни се наложиха с 8:5 и така спечелиха целия двубой с 2:1. 

Българите завършиха втори в своята група. Но счупиха каръка на българския спортен запалянко, който вече е горд - национално горд... Преди това Цвети Пиронкова започна с фалстарт срещу Бетани Матек-Сандс, но Григор Димитров постигна фурор, един от най-големите успехи в мъжкия тенис, след като победи световния номер 8 при мъжете, а именно Марди Фиш. 

Блестящото представяне на българите е победният гейм за България, който ще върне зрителите пред ТВ екраните и по стадионите. Спомняме си през юли м.г. 11-тата поредна Световна купа на Петър Стойчев. Той стана световен шампион в открити води на 25 км в Шанхай (Китай). През септември пак м.г. се сещаме за световните шампионки по художествена гимнастика със съчетанието си с 2 обръча и 3 ленти – златните момичета на Илияна Раева. 

Друго златно момиче на българската борба - Станка Златева (Спортист на 2011 година) стана за пети път световна шампионка в кариерата си. През октомври Кубрат Пулев заслужено спечели Интернационалната титла на Международната боксова федерация (първа в категорията на свръхтежките български боксьори). Жив е той! Жив ни е спортът!

НОВАТА ЖУРНАЛИСТИКА

2 коментара: