сряда, февруари 22, 2012

Хонорари и бонуси


Нели Нешева е капнала катран в меда според премиера Бойко Борисов
dariknews.bg
“Парите, Петре, са най-неоценимото нещо в нашия живот!” Възхвалата на лудостта! “Възхвала на глупостта”! Не, това е заглавие на Еразъм. Възхвалата на почтеността! 

В нашия живот се лекуваме чрез здравната каса. Боледуваме често, купуваме лекарства на дребно. Задушаваме се! Умираме! 

Хонорари и бонуси се раздават в последните дни, дори сами си ги вземат някои хора. И ние ги гледаме по телевизията как си подават оставките, как си ги приемат, как се говорят народни поговорки, за да се заглуши престъпността... 

Хонорари и бонуси получаваме и ние, нормалните хора, за да се утешим от хегемонията на господарите... 

-Плети Петре! 
 -Плета! 
- По три пръта преплитай! 

Три пръта (национално, здравноосигурително и каса), преплетени от управителят на НЗОК – д-р Нели Нешева. Пари, дарени за благотоворителност - 12 156 лв. бонуси. Чрез благотворителността се постига благородничество. Но мнимото благородничество води до оставки. На гол тумбак чифте пищови. 

Големите инвестиции по мащаб в тежкото здравеопазване започнаха от април 2010 г. За да се достигне до ценообразуването на лекарствата т.е. поскъпването им, до хаос в здравната система – дали ще има одобрение на бюджетите на университетските болници за тази година и т.н. 

Подкрепяната Нели Нешева от доктори и болници – какво ли означава това? – добро утро, задкулисни игри. Интересни явления в здравната ни България! Криза! Криза! Колко да е криза? – някакви хора нямали пари за лечение... 

Проблемът в здравния ресор е просрочен от няколко дами и господа в съответното министерство (Божидар Нанев – 27.07.2009 до 21.04.2010, Анна-Мария Борисова – 21.04.2010 до 29.09.2010, Стефан Константинов – 6.10.2010 до ..., плюс заместниците). 

Пари от тук, пари от там – частни клиники и акционери, и собственици, и НЗОК, и Нели Нешева, и другите като нея. И за късмет – българите сме непридирчиви към здравето си - на последно място в Европа по здравна грамотност, сочи международно проучване на Европейската комисия.

Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар