вторник, март 13, 2012

Б.Б.: Категорично няма такова нещо! Заклевам се! Да пукна, ако има...


Снимка: livesport.bg

Сутрин е. По сутрешния блок е. Словоизлияние е. Вафла не е. Кънчо не е. Бойко е...

Дали България ще има нов четвърти здравен министър – премиерът знае... В тази държава винаги някой нещо знае, а другият не го знае.

В сутрешния блок по Би Ти Ви Бойко Борисов заговори на най-профанния български език, за да стигнат неговите думи и до най-неграмотния зрител или слушател. Вярно е, че съвременният български книжовен език не служи ни в парламента, ни в медиите.

Но липсата на речево поведение струва повече на г-н Борисов от тримата му здравни управници (Б. Нанев, Ана-Мария Борисова, Ст. Константинов) Думите: “Да пукна, ако има...” – пряко кореспондират и аргументират водача и неговия пример за институция, суверенитет, език. 

Кой на кого ще вади горещите картофи и кой ще влиза в час? – в търсене на истината сме. Цените на лекарствата, лимитът на Фонда за лечение на деца в чужбина и бонусите, раздавани в НЗОК и Министерството на здравеопазването са темите, които заляха България през последните няколко седмици. 

Коментари и разследвания доведоха до едно – върхушката на ГЕРБ прибира пари над заплатата. Казаха се и няколко цифри: минималната работна заплата у нас е 135 евро (в Турция – 259,15 евро, в Сърбия – 173,41 евро), наш медикамент за високо кръвно в Сърбия струва 7 лв., а у нас 20 лв. 

Черна каса, черна дупка и т.н. - причерня ми! Ето, думите на премиера бяха по-черни по тази тема: “Категорично няма такова нещо! Заклевам се! Да пукна, ако има...” в сутрешния блок на Би Ти Ви. 

“Да пукна, ако лъжа” е роман за хумора и проницателността, но авторката Клеър Калмън не се заклева в “недостига на черни каси”, а умело отговаря на въпроса: “Кaк дa cъxpaним poмaнтикaтa cpeд битoвитe нecгoди?” При нас романтика отдавна няма, няма и да има особено в политиката, щом иде реч за дянати Дянкови пари.

Пролет пукна, пролет пукна.
Ние не, ние не. 
Вятър духна, вятър духна.
Ние не, ние не. 
Българска душа,
можеш ли разбра, 
що се радва, що се радва.
Що не плаче, а се радва.

Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар