сряда, март 14, 2012

Високи сини планини


Снимка: partyarty.eu
Високи сини планини! Къде опират детските мечти? Помня, че когато аз бях ученичка ни караха да танцуваме народни танци, от време на време влизаше в сила и някоя балетна стъпка. 



Но никога, никога, не сме стигали до нивото на чалгата. Не че я нямаше. Напротив. Кънтяха детските дискотеки с чалга ритмите. Продаваха се тишъртки с ликовете на чалга иконите, имаше плакати, имаше високи токчета, стачки против училищните униформи... 

Обаче... Ало, Джани Родари! А, бе, тука искам да ти разкажа една приказка. Ама по телефона. Че ме е срам... Слушал ли си тази мелодия: "Умираш да копираш, оставяш грешни изводи..."  


Обществото се въмути. Защото едни учители учили учениците си на танц в изпълнение на Азис. Браво! Не считам, че стигнахте до ново Магеланово откритие. Според клипчето родителите на празненството приемат това за нормално. А всъщност кое му е ненормалното? 

"Мразиш, по пътя всичко газиш" - пее се в песента, а движенията следват темпоритъма. Уж стил чалга, пък облечени децата с комунистически привкус. Горките, в тях се оплитат представите на толкова поколения. В далечината се прокрадва гласа на учителя:" Айде, Асене..!"  

Не желая да участвам в кампания, която опорочава целия облик на българското училище, защото познавам невероятни, уникални, бих казала, професионалисти. "Мамиш, със славата се хвалиш”... Не знам дали е за хвалба. Това е само част от действителността. 

Фактите: Деца, подложени на опростачване - чалга плюс червени вратовръзки. "Действието" се развива на 8. март 2012 в сградата на Общината - град Видин. Развръзката - в съзнанието на цялата ни нация. 

Джани, това бе приказката.Ту-ту-ту-ту! Високи сини планини!

Яница Маринова

Няма коментари:

Публикуване на коментар