петък, март 16, 2012

Министрите Трайков и Константинов си заминават, други пак са между капките


ИЗВЪНРЕДНО
Фотограф: Минко Чернев

Министрите на икономика, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на здравеопазването Стефан Константинов подадоха оставки, които са приети на извънредно заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ късно тази вечер. Това се е случило веднага, след като премиерът Бойко Борисов и седем министри се прибраха от работно посещение в Катар.

Докато високите цените на лекарствата са причината за (очакваното) сваляне на Константинов, то за Трайков може само да се гадае. Формалният повод е провалът му при организацията на бизнес форум в Катар. За там в началото на седмицата заминаха над 100 представители на български фирми, а при откриването на събитието нито един катарски бизнесмен не се появи.

Смените идват само малко повече от година преди парламентарните избори. Между капките остават неуспешни министри като тези на земеделието и храните Мирослав Найденов, както и министърът на културата Вежди Рашидов. Найденов така и не успя да се справи със спекулата на основни хранителни продукти, а Рашидов не веднъж имаше нетолерантни изказвания.

Стефан Константинов е третият здравен министър в правителството на ГЕРБ. В периода 2009-2010 г. в рамките на 14 месеца постът здравен министър последователно беше заеман от Божидар Нанев, а после и Анна-Мария Борисова, която беше наследена от сегашния Стефан Константинов в края на 2010 г.

Икономически министър обаче се сменя за първи път. Въпрос остава дали той загубва поста, заради руските енергийни интереси, които настояват за строителството на АЕЦ "Белене". Решението за проекта трябва да бъде взето през тази година.

В началото на 2011г. главен герой в ратифицирането на споразумението против фалшифицирането АСТА беше също Трайков. Това предизвика протести, заради  предвидените в документа рестрикции в интернет. Така и не стана известно дали министърът е бил запознат с проекта, разглеждан от негов заместник.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ


Георги Марчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар