петък, март 30, 2012

Пряко включване от общежитията в Бургас

Снимката е от официалната фейсбук страница на университет "Проф. д-р Асен Златаров"

След случая с убития първокурсник Марио в общежитие на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) медийните експерименти дадоха отражение в Студентския град, София. Репортери под прикритие влизаха и излизаха в студентските общежития необезпокоявани. Заговори се, че общежитията ще преминат под шапката на Министерството на образованието. Ама не съвсем. Заговори се за протести против вечерен час, но само във Фейсбук. Чакат се нови регламенти и изисквания за студентските общежития до 5. април. Събитията от студентската общност с всеки изминал ден се обновяват. „Сух режим” въведоха в някои общежития на Техническия университет (ТУ) - София. 

Екип на „Новата журналистика” провери как стои въпросът със студентските общежития в университет „Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас. Към университета има 3 студентски общежития, които се намират на територията на учебното заведение. Бройката на леглата е около 1 200. Едно легло за студент в стая с три легла струва 60 лв. на месец. 

След инцидента в София се вземат превантивни мерки от ръководството на Университета и Студентския съвет. Новите правила не позволяват внасянето на алкохол в общежитията, тютюнопушене по стаите, а след 22 часа се заключват вратите на общежитията до 5 часа сутринта. 

Влизането на външни лица след зададения час е забранено. Но ако гост остане в общежитието, то портиерът изисква от студента подробни данни за него, който при нощуване заплаща сумата от 10 лв. 

Друг интересен факт е откриването на нова дискотека на територията на Университета. Точно на 14-ти февруари от кафене – „Nero” се превръща в нощен клуб, чалготека. Кафенето на държавния вуз било дадено под наем с цел ново кафене, където да се продават сандвичи и безалкохолни. В договора нямало клауза – нощно работно време. 

Снимка: студентско общежитие, ВХТИ
С „евтина пиячка” и среднощни емоции заведението функционира на пълни обороти през делничните дни (понеделник и сряда) и сега на академичната територия, само на няколко крачки от общежитията… 

Пред нас мнение изразиха няколко студенти, живеещи в общежитията на ВХТИ (старото име на учебното заведение). Основните проблеми пред тях са овехтялата мебелировка в някои стаи, течащите тръби, окъртената мазилка по коридорите, наличието на хлебарки. Ремонтите, финансирани от университета, са привилегия само за отделни студенти с „по-специален статус”

А какво ще се случи в най-обсъжданото място в София - Студентски град? - предстои... Образованието чака решенията на студентите по социално-битовите им проблеми...

Стоян Нешев

1 коментар: