понеделник, септември 10, 2012

По телевизора ги дават


Да погледнем в телевизора на 9-ти септември 2012 г.
Снимка: Елена Донкова
Поне от учебникарската история знаем за Деветосептемврийския преврат през 1944 г., фабрикувал комунистическата партия в България. Само след 68 години комунисти и антикомунисти почетоха датата из територията на държавата. За едните 9. септевмри е банкет, казано по български: гуляй с политически средства. За другите – тъга, потискане, казано по български: репресия с много малко политически средства. 



Кой с какво натовари 9-ти септември?
Снимка: Елена Донкова
Да обърнем внимание на телевизионното пространство на 9.9.2012 г. Разбира се, оставяме настрана печата. Неговата продукция се шири не чак толкова проницателно. Все пак трябва да отбележим статуквото: че журналистиката в БГ се кове в "Нова българска медийна група" (НБМГ). А от "Медийна група България холдинг" (МГБХ) са само подкова. Статукво с абсолютната подкрепа на властта. Както упоменах телевизора е по-важен в този ден, а журналистиката да я изоставим извън него...

Неделен ден – нищо особено за средностатистическия българинКойто нито е привърженик на комунистите, нито е солидарен с репресиранитеКой какво му наговори от ТВ екрана?!  

Всяка неделя ефир по желание

Точката на кипене е специалното предпремиерно издание на възобновената програма “Всяка неделя” с Кеворк Кеворкян по Нова телевизия. Часът е известен на зрителя от поколения българи 17.00. Социален отдушник или не, следобедна църква на българския народ или не: телемостовете започнаха точно на 9. септември. Зрителите имаха възможността да си спомнят или пък да научат за Михаил Горбачов, за Тодор Живков, за Симеон Сакскобургготски, за Ноам Чомски, за академик Николай Амосов и други. Все имена, актуални за времето си и за 33-годишната история на предаването “Всяка неделя”. Под наслов: “Легендата се завръща!” от Нова телевизия очакват забележителни успехи в новия телевизионен сезон. 

От другата частна медия bTV в най-доброто време 20.00 часа заложиха на култовия български игрален филм “Вчера”. Под звуците на песента “Клетва” и разкази за училищния живот в немската гимназия “Ернст Телман” през комунистическо време. От bTV доуточняват брънката с започващия нов български телевизионен сериал “Къде е Маги?”. В него участват именно лица от “Вчера” – актьорите Георги Стайков, София Кузева-Чернева и Христо Шопов. Семейната драма ще се излъчва всеки делник от 20.00 часа по националната телевизия. 

За Димитровград на мечтите в късната неделна нощ

По Българската национална телевизия (БНТ) 1 в 20.45, по случайност ли, удостоиха зрителя с пряко включване от галавечерта в град Сандански на балканския фестивал "Пирин фолк 2012". По-късно в програмата им телевизонния ефир зае документалният филм на журналистката Галя Щърбева, която е и продуцент, “Град на мечти”. Пред камерата на оператора Петко Гюлчев и пред режисьора Светослав Драганов се разказва за Димитровград: силиконовата поезия на нова България”. Първият социалистически град, създаден след 9-ти септември 1944 г. Това е и родното място на попфолка у нас, превърнал се в индустрия. 

“Историята на 9-ти” – заглавието на документалния филм, излъчен по телевизията на Бареков, както е по-известна TV7. В 18.00 часа лентата сплете гледните точки на историци, партизани, комунисти и царисти. Автор на филма е Валерия Касиян. А в 20. часа от TV7 предпочетоха да покажат на зрителите си американски трилър от 2007 г. с участието на Джоузеф Гордън-Левит, Джеф Даниълс, Матю Гуд и др. 

Други интересни акценти: БНТ 1 в този ден заложиха и на друг документален филм. “Истинският кръстник” – продукция от “Виж БиБиСи” за боса на Сицилианската мафия Бернардо Провенцано и глава на Коза Ностра. 

Тази неделя поде новия си сезон и токшоуто на Росен Петров “Нека говорят” по bTV. Топжурналистката Диана Найденова беше пък опасно близо с президента на Република България Росен Плевнелиев или пък той беше опасно близо с нея. 

По телевизора ги дават, по вестниците ги печатат програмите на телевизиите... 


Стоян Нешев
Всичко от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар