сряда, октомври 17, 2012

Видеоистория: От сърцето на Крушуна


Крушунските водопади
Снимка: Елена Донкова
Дали в България има джунгла, достъпна ли е тя за човешки крак, или част от Рая се намира в държавата ни, научете от видеоматериала на Новата журналистика.


Намираме се в село Крушуна – на 34 км североизточно от град Ловеч и на 8 км от град Летница, на границата между Стара планина и Дунавската равнина. В южната част на селото се намират Крушунските водопади в местността „Маарата”. Крушунските водопади са известни със своята живописност. 

Те са образувани от множество карстови тераси. Има пътеки, които водят до пещерата, от която водопадите извират. До водопадите може да се стигне изключително лесно. От площада на село Крушуна се завива надясно и не след дълго се стига до място, удобно за паркиране. 

Преди водопадите има пропускателен пункт срещу един лев за достъп. По добре оформена пътека и обозначителни табели се стига до самите водопади, където има изградени мостове, позволяващи на туристите да се докоснат до приказната природа. 

Местните тук са поставили и кошчета за боклук по пътя към водопадите. Обхождайки селото, се чува единствено песента на местните видове птици. Спокойствието се усеща във всяка частица чист планински въздух. 

В селото има изградени няколко детски площадки и поставени беседки и пейки. Предлагат се къщи за почивки и единични стаи за отмора и отдих на туриста. Това е едно от райските места в България, където може да се види красотата на дивата природа. Малки и големи, водопадите създават усещането за безкрайност на течащата вода

Край Крушунските водопади ще има басейн с минерална вода, която лекува голяма част заболявания на опорно-двигателната система и кожни заболявания. Минералната вода е открита случайно. Тя е с температура 60 градуса и дебит 15 литра на секунда. Дванадесет процента е минерализацията. 

През 13-14 век тук се е намирала Крушунската обител на монаси – исихасти, за което свидетелстват и запазени скални ниши и килии. 


Елена Донкова
Публикации от автора
Фотографии от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар