петък, ноември 30, 2012

Николай Бареков: Даваш пари, гледаш сметката! Всяка медия е търговско дружество


Топжурналистът Николай Бареков в УНСС
Снимка: Елена Донкова
Новини за новинарски канал, който в България до момента не е съществувал. Опит от големите световни медии – една, от които е телевизия Си Ен Ен. Как може от новините да се прави бизнес? Точно като по протокол телевизионният водещ и изпълнителен директор на ТВ 7 и ББТ Николай Бареков даде началото на провелата се в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) лекция за българските медии пред наполовина пълната от студенти аула “Максима

Етичен кодекс на новинара от Си Ен Ен, без да късаме “Труд” 

За пълноценен медиен живот в България на ТВ 7 и бъдещия новинарски канал ще се заимства Етичния кодекс на новинара от американската телевизия Си Ен Ен, т. нар. “Наръчник на редактора”. Това увери изпълнителният директор на телевизиите Николай Бареков, като прочете някои от точките на бъдещия трудов документ за новинарите от ТВ 7. 

Затова доколко един журналист може да си позволи да прекрачва границите си с политиците. Бареков посочи за пример решителната журналистическа постъпка на репортерката Диляна Гайтанджиева. За да се добере до интервю с бившия министър на икономиката Трайчо Трайков журналистката, която стана известна с подправения репортаж “онзи, който пали държавата”, се е представила за репортер на в. “Washington Post” и така приклещила с микрофона отказващия й министър.

Студентите
Снимка: Елена Донкова
“Преди 3 години бях тук за първи път и затова време се случи следното: след разследване на ТВ 7 си отиде министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов и Гергана Павлова, заместник-министър. Заради тези хора цените на лекарствата се вдигаха между 3 и 8 пъти.”, подчерта позицията на медията си Бареков. Той не пропусна да изтъкне, че пак след разследване на ТВ 7 Трайчо Трайков бе осъден за конфликт на интереси. 

За щатските медии и подлизурковците в БГ журналистика

Според телевизионния водещ българските медии трябва да афишират политическите си предпочитания. Като на теория това твърдение на журналиста е в пълен разрез със Закона за радио и телевизия (ЗРТ). “Направи ми впечатление, че медиите в САЩ не се притесняват да обявяват публично своята политическа пристрастност.”, коментира Бареков. По думите му не е необходимо да има баланс за отразяването на политически събития и избори. В България е срамно голяма медия да каже, че подкрепя някоя партия. Според него ЗРТ повече се отнася за държавните медии. 

“Моето предаване си има определени политически пристрастия. В момента съм пристрастен по темата СДС”. За отношенията между политици и журналисти Бареков се оказа сподвижник на максимата: “Даваш пари, гледаш сметката! Всяка медия е търговско дружество.” 

Медиен монопол пред Нели Крус!!! Да, ама не... 

На въпрос за какъв медиен монопол заговориха журналистите Сашо Диков и Илияна Беновска пред Нели Крус, заместник-председател на Европейската комисия. Телевизионният гуру  не бе голословен: “И двамата станаха жертви. Сашо Диков е ентусиаст, но той беше използван да говори затова, че в България има медиен монопол. Нормално е хората от малките медии да говорят така.” Всъщност Бареков не обели и дума пред студентите по журналистика за контролираните от Делян Пеевски медии, сред които е и ТВ 7 или за вероятния собственик на телевизията - мажоритарният акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. И купува ли каналите ТВ 7, Super 7 и ББТ английската Alegro Capital... Ще има ли реална смяна на собствеността? Неговата констатация е, че в България 4-5 телевизии държат 99 % от пазарния дял и това не може да се нарече “монопол”. 

Симпатия към Борисов, но когато бях блогър 

Назад в професията за страстите на политическата сцена ТВ водещият без задръжки намекна, че е имал откровена симпатия към Бойко Борисов. Но това се е случило по времето, когато Бареков е бил блогър, заедно с Валерия Касиян (в момента репортер за ТВ 7), т.е. когато сегашният ни премиер е бил опозиция. Журналистът признава, че с тяхното взаимно блогърстване са карали политици и министри да треперят в очакване на поредната политическа сензация. 

На въпрос кой е Биг Брадър за ТВ 7, новинарският директор отговори лаконично: “Много бих искал, аз да съм...?!” Като не пропусна да сподели, че е в непрекъснат контакт със своите репортери, които проучват различни теми: “Една тръгва към Газа, друга към Америка.” После се измъкна с намеци за добре направеното риалити по Нова телевизия.

За най-добрия профил на журналист той определи жената, която да балансира агресията със задълбочеността, на възраст между 30-35 г. Неговият любим журналист е Люба Кулезич, “тя възпитава, тя е морален ментор.”, допълни обясненията си ТВ журналистът.
Бареков пише посланието си
Снимка: Елена Донкова
За финал обръщението, което гостът написа в „книгата за послания” за студентите на УНСС, бе отправено предимно към младите журналисти и то гласи: „Нищо и никой не може да Ви спре, ако вярвате в себе си и имате цел.”



Стоян Нешев
Всичко от автора


Симона Вълчанова

1 коментар:

  1. TV7 е гнусна медия, която даже не уважава правото на отговор и обслужва мафията

    ОтговорИзтриване