петък, ноември 30, 2012

КРИ(ЗА) Е СЕ!


Владимир Каролев 
Снимка: Елена Донкова

Владимир Каролев: ,,България е единствената страна от Европейския съюз, която с европейски пари прави магистрали. Всички останали страни с тези пари строят второкласни пътища”. Факт във факта в съвременната евробългарска икономика, по случай мишената е пак настоящото българско правителство.

,,Здравият разум не е толкова често срещан. Кой е виновен за Кризата? Отговорът: зависи кого питате.”, това бяха само встъпителните слова на гост-лекторът Владимир Каролев в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), който запозна на открита лекция студенти с аспектите на кризата. 

Колко се е разтворила ножицата, възможно ли е да се живее само на мускули, „отпуска” ли Гърция колана? Отговор на тези търсения може да намерите, ако решите да не се Криете от Кризата. Кризата няма да свърши. Причината е проста - всеки отрасъл работи на принципа: проба-грешка. В исторически план първата голяма криза е още през XIII в. Кризата, която изживяваме сегар носи своите предупредителни сигнали още през 2004 г. Причината за ипотечната криза в САЩ е политическа. Лошата регулация стимулира даването на пари без гаранция. Ипотечната криза на САЩ е следствие на два фактора: политика на ефективни пари и фактът, че банките дават пари, но ги губят. 

,,Основната причина за кризата е харченето на пари от държавата”. Това заключи Каролев. Искрено и лично икономистът разказа за първата си заплата, която е била на стойност 55 лв., тогава той чакал една година, за да се освободи място за метач. На първия си урок по икономика в магистърската степен разбира, че нищо не знае. И може би точно това го предизвиква. 


Колаж: Яница Маринова
Лявото и дясното Каролев обяснява така: ,,С леви убеждения най-често са тези хора, които търсят вината в другите. Това са хора, упражняващи професии, където обективно не може да се докаже кой е по-добър. Учителите и артистите лекторът посочва като такива. Противоположно на тях са всички други, които търсят вината в себе си - те са с десни разбирания. 

Каролев е възмутен от факта, че България отделя годишно по 105 млн. за подслушване почти колкото бюджета за култура? 

Е, колко бандити са хванати! Ето, като изядеш няколко буквички от кризата и вече си се укрил. Каква „невидима ръка” на пазара?! За магистралите Каролев също изрази мнение. За него България е единствената страна в Европейския съюз, която ползва европейските пари за първокачествени магистрали, всички останали страни ползват тези средства за второкласни пътища. Всичко хубаво, но кой ще се движи по първа класа?



Яница Маринова
Всичко от автора

1 коментар:

  1. Да .....колко красиво звучи, да можеш само малко да схванеш от всичките тези мъдрости на нашия любим лектор и лидер в ИКОНОМИКАТА,вероятно кризата ще отплува в ОКЕАНА на вечноста..........блазе на вам веруищи!!!

    ОтговорИзтриване