петък, декември 28, 2012

Музика и нерви. Една класация на парче


Годината такава, каквато я видиш
Снимка: Елена Донкова
Направи класация на предпочитаните от теб песни и музика за слушане от изминалата учебна година. Това е задание в учебната тетрадка по музика за шести клас. Тъй като не изтича една учебна, а една календарна. Най-големият и богат от тембри оркестър започва своето представление – спектакъл по музика, сценарий и режисура на ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ. 

Откриването на класацията концерт е съсредоточено в следните етнически песни: “Балатон”, “Gel yanima”, “Джелем, джелем”, “Калинка” и “Леле, свашке”. От музикално-техническа гледна точка музиката ще се изпълнява на струнни, клавишни, духови и ударни инструменти. Бръмбазък, гъдулка, тамбура, гайда и дудук ще галят Вашето ухо в следните обществено значими категории: 

1. “Ударен народен инструмент/ представител.” Тъпанът, за съжаление не е. Победителят в номинацията е депутатът от редиците на БСП Антон Кутев. Да припомним, той се прочу с реплика, че социализмът се предава като СПИН. Пак за съжаление в нашия музикален клас от изминалата 2012 г. не успяха да си спомнят други негови думи и действия, та дори и от неговата музикално-фолклорна област нямаше коментар. 

2. “Специфично звучене на музикален инструмент или човешки глас, т.е. тембър.” Оспорвана битка между главната редакторка на в. “Галерия” Криси Патрашкова и поп-фолк певиците Емилия и Анелия. В последната фаза се включи и гласът на “Биг Брадър” от риалитито, който същевременно журналистът Карбовски написа, че е гей. Накрая обаче музикалността и правилната тоналност взеха превес, Гъмзата (Йордан Йончев) от “Ку-ку бенд” изпя: “Мамо, мамо-о-о, тате, тате-е-е, вашето момче-е-е – с гадженце за сефте.” и отвя другите претенденти. 

3. “Солист”. Изпълнителят, който пее или свири сам дали на флейта, туба, виолончело или тромпет – не се знае. Но победителката е жената, която извади не с ченгел думите Му: “Има една госпожица, която ми е близка, след държавната работа ще си я прибера.” за списанието “Love style” Миролюба Бенатова. 

4. “Шопски дървен духов инструмент (дудук)”. Мелодията е повече от усещане за близост до българския фолклор. Не си мислете, че носителят на наградата е журналистът и всичко на ТВ 7 Ники Бареков. Той се отметна от българското звучене и излъчване и сега ще се чуждопокланя на американската Си Ен Ен. Шоумените не на една и две комедийни афери продуценти печелят Иван и Андрей. 

5. “Духов народен инструмент/ представител с мех (гайда)”. Гайдарят е завършилият в Московския държавен университет журналистика Ники Кънчев (Мистър “Стани богат”). Негов култов въпрос: „Застраховани ли са гърдите ти?“ към канадския секс символ Памела Андресън при посрещането й в къщата на “VIP Brother” му отрежда челната позиция. Та заради меха всичко е възможно, за да се поберат и няколко вида журналистики. 

6. “Духов народен инструмент/ представител, на който може да се свири двугласна мелодия (двоянка)”. Инструменталистите са от БСП и ядреният референдум, назначен за 27 януари 2013 г. от президента Плевнелиев. Но двоянката се държи и от Историческия факултет на Софийския университет заради организирана конференция за Людмила Живокова. Тогава “дисиденти” саботираха лекцията с викове и плакати: “Людмила Живкова е комунист, а не народен будител.” 

45 минути – толкова траеше концертът спектакъл, колкото един учебен час в училище, колкото едно полувреме на футболен мач. Класация на парче, но така е по правилото: учим се от по-големите! Сватбарският оркестър вече засвири дайчово хоро. Българинът заигра менует, полка, танго и пр. Танцуването е по двойки, в коалиция, в заговор. Но не срещу онова изкуство, което сравнява червения цвят на знамето ни с мензис. 

Химнът ни сякаш е салонен танц, заради който българинът, пиещ кафе, няма да стане на крака. Не да почете музиката дори, а загиналите български войници преди 9 години в Ирак. (По новините: репортаж от Карлово от паметника на жертвите на тероризма военнослужещи почитат паметта на загиналите през 2003 г. българи, а в заведението в близост до церемонията българи пият кафе и пушат цигари, но не отдават чест. По думите на един от свидетелите на възпоменанието цигарата му попречила и му било неудобно да се изправи).

Стоян Нешев

Няма коментари:

Публикуване на коментар