вторник, януари 08, 2013

И студентите ни казват що значи национален референдум


Решението на НС да се проведе референдум за ядрената енергетика
Снимка: БНТ
Студенти по право от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще информират що значи национален референдум. Младите висшисти са изработили образоваща брошура, за да се научи защо, как и къде трябва да се даде отговор на въпроса на референдума: „Да се развива ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”. Акцията е част от информационната кампания, която ще бъде в полза на избиратели да разберат същността на допитването на 27 януари 2013 г. В ролята на изпълнители влизат студенти юристи от Сдружение “Темида” – УНСС и Европейски информационен център - Студентски град, организация на евродепутатът от БСП Илияна Йотова за младежи, които се интересуват от политика. 

Не подлежи на съмнение хипотезата, че България от 27 декември миналата година до 25 януари тази ще бъде референдум. В информиращата диплянка се споменава, че националният референдум е една от формите на пряко участие на гражданите в държавното управление или местното самоуправление. Обяснения се дават и затова кой има право на глас, за гласуването по настоящ адрес или в чужбина, какъв е регламентът за гласуване на хора с увреждания и други изисквания за гражданите. Полезната информация за 27 януари можете да получите само онлайн, по имейл, като заявите желание на infocentereu@gmail.com


Георги Кардашев
Снимка: личен архив
“Информационният материал е изцяло създаден въз основа на изборното ни законодателство и е в съответствие с правилата за провеждане на референдума, потвърдени от Централната избирателна комисия”, сподели пред “Новата журналистика” координаторът на Европейския информационен център Георги Кардашев, който е завършил право в Софийския университет. 

По думите му информационната брошура е плод на гражданската позиция да се подкрепи провеждането на прозрачен и честен национален референдум. Той отметна и че това е част от задълженията на младежите от Информационния център. 


Логото на ЕИЦ
“На този етап сме изпратили материала на около 1 500 души, които са традиционната онлайн аудитория на Европейски информационен център – Студентски град.”, отбеляза Кардашев. Важно е да се отбележи, че 80% от тези хора са на възраст между 18-30 години. 

На въпрос дали българската общественост има необходимостта първо да й се припомни какво представлява референдум, след като ще струва на данъкоплатците 20 млн. лв., а чак след това да се образоват гражданите по ядрена енергетика. На базата на това стои и неяснотата кой ще инвеститорът на АЕЦ “Белене”, колко ще струва проектът, къде ще се осъществи, какво ще спечели страната ни от него и ние в частност. 

Младият юрист споделя, че вече парламентарното мнозинство на ГЕРБ в Народното събрание е осъзнало, в ръцете на гражданите се дава възможността да вземат решение. По думите му този модел на вземане на общонационални решения поражда и объркване, и несигурност в определени политически партии и политици. “Това се потвърждава и от непрекъснато променящите се позиции на управляващите, дали трябва да се подкрепи или не проектът за електроцентралата.”, коментира още той. 

За реализацията на големи инвестиционни проекти референдумът би приземил популистките възприятия, че всичко се решава от един “месия”, смята Кардашев. “Ако ме питате дали за тази промяна си струва да се похарчат 20 млн. лева, то отговорът ми е категорично положителен.”, допълва юристът. Според него информационната кампания е противоречива. Първо, в лицето на инициативния комитет усилено предоставя на гласоподавателите факти и обяснения, а другите, “карат” гражданите да гласуват против.

Стоян Нешев
Всичко от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар