петък, февруари 15, 2013

УНСС вдига таксите с 30 на сто, бюджетът на Студентския съвет - увеличен


Снимка: Минко Чернев

От следващата академична учебна година 2013/2014 г. Университета за национално и световно стопанство (УНСС) вдига семестриалните такси с драстичните 30 %, реши Академичният съвет на вуза. Причините: поскъпването на тока, парното и други консумативи и намелената държавна издръжка на студентите. 

В професионалните направления бакалавър по “Икономика и бизнес” и “Администрация и управление” таксата ще скочи от 173 лв. на 231 лв., а в останалите направления – „Право“, „Журналистика“, „Социология“ и „Политически науки“ обучаващите се “държавна поръчка” от 277 лв. ще плащат по 369 лв. на семестър

В магистърските програми “платена поръчка” нарастването ще се усети между 420 – 540 лв. годишно. 

“Университет №1 на България произвежда елита на страната за 693 лв. на година”, коментира пред ТВ7 ректорът на УНСС проф. Стати Статев. Като основен аргумент се изтъква, че държавното субсидиране на един студент по икономика в България е най-евтино. От Студентския съвет на икономическия вуз са одобрили наложеното поскъпване

В сайта на УНСС все още няма официално потвърждение на информацията. На стената на Студентски град (Always Alive) във Фейсбук се появи писмо от студенти, в което се упоменава, че лицата Калоян Димитров и Николай Кацарски от Студентския съвет на УНСС са дали своя положителен отговор за 30-те % по въпроса с таксите без никакво противоречие. По същото време в конферентна зала Студентският съвет е приел своя нов бюджет от 140 000 лв., в сравнение с миналогодишния в размер на 105 хил. лв., се споменава още в съобщението. “Или Студентския съвет е по-висш орган, или членовете му са баламосани яко от ръководството да приемат нещо проформа.”, завършва въпросително съобщението. 

Според рейтингово проучване от миналата година на институт “Отворено общество” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 Софийският университет “Св. Климент Охридски” е лидер в обучението по “Икономика” заедно с Американския университет в Благоевград. УНСС остана на втората позиция. 

В социалната мрежа Фейсбук вече са създадени няколко групи и страници против процентното нарастване на таксите

Увеличението в икономическия университет идва само седмици след решението на Софийския университет да вдигне таксите с 8% и на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) с 9%. Студентите от Алма матер са насрочили своя протест за 27 февруари 2013 г. в двора на Ректората, за да защитят интересите си. Ето тук може да прочете отвореното писмо на Недоволните студенти на СУ.

Екип "Новата журналистика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар