петък, февруари 15, 2013

Иво Сиромахов: Българите се проваляме като колектив


Иво Сиромахов в УНСС
Снимка: Елена Донкова

“Харесва ли ми начинът, по който живея? Ако не ми харесва – ще протестирам”, зададе реторично въпроса си писателят и сценарист в “Шоуто на Слави” Иво Сиромахов пред студентите на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в пръскащата се по шевовете аула “Максима” във висшето учебно заведение. Темата на публичната дискусия се базираше на противоречивото питане: “Заслужава ли си младите хора да останат в България?”. 

Как се живее в най-бедната и най-корумпираната държава? Отговорът е колеблив. Дали пък успелите българи в чужбина ще се върнат в родината си? “Аз не вярвам”, категоричен е Сиромахов. 


Част от публиката на лекцията
Снимка: Елена Донкова
“Може би си заслужава, ако протестите могат да представят новото общество на граждански принцип във властта”, сподели Сиромахов във встъпителните си думи пред студентите. Според него гражданите нямат необходимостта от политическия субект или партия, а от нов модел – граждански сдружения. 

Доказателство за това са поредните площадни действия срещу дейността на енергоразпределителните дружества и високите сметки за ток. 

“Промяната е в неделя от 11:00 часа пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма”, предупреди за следващото гражданско негодувание против енергийните монополи сценаристът на Слави с уточнението, че не агитира никого. Повлиян от недоволството с днешна дата Сиромахов разказа за участието си в две големи студентски стачки в началото на 90-те. Тогава активните публични протести свалят от постовете президента на България Петър Младенов и по-късно министър-председателя Андрей Луканов. 

Затова и мирните протести според него не са достатъчни. “Някои хора разбират от бой и глад”, допълни той. 

За събуждане от махмурлийски сън призова Сиромахов, като вметна, че като колектив ние, българите, се проваляме. Не можем да работим в екип. Положението според него е като в баснята “Орел, рак и щука”. “Като мета пред блока си, съседите ме гледат като идиот и даже ми казват, Общината трябва да мете...”, сподели упрека си към незадружното отношение между хората. 


Писателят показа музикалните си пристрастия като демонстративно си свали блузата (AC/DC)
Снимка: Елена Донкова
На въпрос как ще се състои връзката между бизнеса и образованието. Сиромахов изтъкна, че не е нужно толкова много висше образование. “5 университета в България са достатъчни. Всички кандидатстващи ще приемат утре. Не е логично и в малките градове да има вузове”. 

Той не пропусна да отбележи и сегашната ситуация в образованието: “Черната Златка е висшистка!” Клише ли е, че младите не четат и следят ли творчеството на настоящите български автори. 

“Българските съвременни писатели не влияят на младото поколение”, смята авторът на “Страшни дневници и нощници”. Способ за влияние са най-вече медиите. Според него всичко може да продаде голото тяло, но не и книга, провокиран от въпрос за корицата на книгата му “Няма смисъл”.


Стоян Нешев
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар