понеделник, февруари 25, 2013

Студентски съвет на УНСС: Ние сме тук, за да защитаваме студентите


Демонстрацията на студенти на площад "Народно събрание" в неделя
Фотограф: Елена Донкова

“За да се реши този проблем, той трябва да се реши първо генерално. Първоизточникът на проблема е държавната политика през последните години.”, заяви пред Новата журналистика председателят на Студентския съвет (СС) на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Антоан Шотаров. Поводът обявените протестни действия за 27 февруари (сряда) срещу увеличението от 33,3 % на държавните такси в университета. Студентският съвет ще участва на планирания протест в сряда в двора на УНСС и ще подкрепи събитието с лозунги и плакати.

“Ние излязохме вчера, за да покажем ясна позиция, защото сега, когато няма правителство, е моментът студентите да кажат какво искат.”, допълни още председателят предвид неделната демонстрация на студенти за реформи в образованието пред Националния студентски дом. Според Шотаров на никого от студентите не би му харесало да плаща повече за такса. Но фактът е, че държавната субсидисия през последните 4 години е намалена с над 280 лв. Коефициентите за професионалните направления, които я определят не са променяни от 1996 г. 


Антоан Шотаров (по средата)
Снимка: Елена Донкова
“Проблемът с таксите идва, защото преди 2 години имаше промяна в Закона за висшето образование (ЗВО). Когато държавната субсидия е намалена, на висшите училища им трябват допълнително средства. Вместо държавата да реши проблемите, тя прехвърли топката в полето на ръководството и студентите.”, категоричен е новоизбраният председател на студентите на УНСС. 

Припомняме, че старото ръководство на СС не възрази за процентното увеличение на таксите на провелия се Академичния съвет (АС) в средата на февруари. “Има представители на Студентския съвет в АС, но не от сегашния състав на студентите.”, посочи Шотаров. Новият екип на студентския орган е назначен часове след срещата на Академичния съвет. Съставът на студентите като членове, представители на Комисията по отпускане на награди и помощи, на Комисията по стипендиите и на Комисията по социално-битовите въпроси е достъпен на сайта на органа. 

На фона на 22, 3 % от българите, живеещи под прага на бедността, и 25 на сто младежка безработица в страната, изрично подчертани в Отвореното писмо на недоволните студенти от УНСС. От Студентския съвет казват, че предвиденото увеличение не би имало съществено отражение в качеството на живота на студените. “Тук се има предвид като цяло, не като процент, 33,3. За направление “Иконимка” нарставането е 58 лв. За другите “Право”, “Журналистика”, “Политически науки” и “Социология” - 90 лв. Ще инициираме национален студентски протест по този въпрос”. 

По думите им сега е моментът да се представят исканията и да се заяви актуализация на коефициентите на всяко професионално направление. “Искането е насочено към всички настоящи и бъдещи управници. Ще отстояваме, докато реално се случат нещата.”, казва Ивона Павлова, представител на СС. 

Протест срещу неинформираността от Студентския съвет за драстичното поскъпване. Това се споменава в Отвореното писмо на студентите, излизащи в сряда в двора на УНСС. “Новият Студентски съвет, който бе избран преди 10 дни, разбра за вдигането на таксите в деня, в който бе избран.”, споделя председателят на СС. 

Според новоизбраните студентски представители техните становища и искания, разпространени в сайта им и социалните мрежи, са ясно аргументирани с факти. Призивът им към недоволните е да прочетат с разбиране официалните им публикации, а не да четат коментари на 10-15 човека, решили да нападат органа в социалните мрежи. “10 човека, които тенденциозно нападат, не могат да са представителна извадка за всички студенти.”, тълкува Алекс Петков, секретар на организацията, неприятните коментари в мрежата. Важно е да отбележим, че Студентският съвет среща и единомислие в позицията си от повечето студентите по коридорите. 

На въпрос, ако студентите в сряда протестират освен срещу увеличението на таксите, а и против действията на Студентския съвет. Как ще реагирате, изхождайки от настроенията в Отвореното писмо. “Студентите няма да протестират срещу нас в сряда. Кой е изготвил Отвореното писмо? Има ли имена? Всеки може да го напише в интернет.”, коментира Пламен Недев, представител на СС. По думите на студента по право, за да е легален документът, то трябва да постъпи по съответен административен ред. За да придобие официална тежест и да изказва конкретно становище, не бива да е анонимен. “Никой студент не е дошъл при нас с конкретни искания по казуса с таксите. Трябва да дойдат да изкажат своето недоволство пред нас. Не са ни потърсили, затова гласът им е нечут. Не можем да го приемем твърде сериозно, защото е анонимно.”, споделя още Пламен във връзка мнението на студентите в Отвореното писмо, подписано от Недоволните студенти на УНСС

“Отворено писмо от анонимни студенти не може да се представи официално пред ректора.”, подчерта Алекс Петков. “Ние сме отворени винаги за коментар. Винаги има хора, които да мразят. По-лесно е, отколкото да кажеш някакви достойнства. Ние сме тук, за да защитаваме студентите.”, заявява Шотаров с подкана и за конструктивна критика. 

По повод промените в сектор “Висше образование” Студентския съвет на УНСС е изразил своите 9 искания към държавните органи на България. “За първи път България през 2014 г. ще има оперативна програма “Образование” от Европейския съюз. Средства, предназначени за образование. И сега е моментът да покажем как могат да бъдат оползотворени тези европейски пари.”, смята Алекс. Критиката към държавната политика трябва да бъде системна. “Ако в сряда протестът е успешен и свалят таксите, кой след това ще продължи реформите.”, пита се реторично председателят на СС. Той апелира и към другите студентски съвети за обединение.

Относно бъдещите творчески планове скоро в сайта на СС ще излезе онлайн календар със събитията от научен, обучителен и спортен характер. По-интересните платформи са научен икономически форум и публични дискусии. Новосъставеното ръководство реши, че събития като конкурса за красота “Мис и Мистър УНСС” няма да се провеждат.


Стоян Нешев
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар