понеделник, април 29, 2013

Голата Темида, Цветница в хаос и един подарък


Снимка: в. Сега

- Искам да ми подариш подарък! 
- Нали ти подарих пари. 
- Парите не са подарък... 
Така изглежда откъсче от разказа на едно малко хлапе с върбови клонки в ръка. Действието се развива в столицата. Пристигащият трамвай е празен. А детето не желае баща му да се оглежда нито наляво, нито надясно. Мътно е и в центъра. Бащата като че ли не съзира правилна картина. И все пак е намерил някакви стотинки, които да дари на малкото си момче. 

Торта навярно е нямало. Днес кексът е скъпо удоволствие. А свещите горят в храма, но те са живи със светлина на молба. Липсва всичко. И цветя от полето се продават за 50 стотинки. Празникът се яви като спасение за бедните. От единствения природен дар - живота на цветето, те ще изкарат някоя пара. 

,,Върба, върба - само за стотинки. Насам, върба”, ехти София. Няма по-жива връзка със земята и небето, както е при върбата. Старата върба на село е тъжна. Тя плаче с приведени клони. Храмът е претъпкан. Най-тихият час настъпи. Часът на криволичещите пътища. Те блъскат главите си пред портата, където се срещат. Запознават се и се хулят. А пред портата е написано: Миг

На Цветница, един от най-светлите християнски празници, като че ли хората се видяха между диви скали, чужди за всичко, огрени от месечината. Пастирът стиска със зъби. Изплю главата на змията и скочи. Нито пастир вече, нито човек - едно променено чакане и една молба на дете за един подарък. Никога на земята не се искало подарък така, както сега. 

На Цветница Темида е гола. С рани по лицето и бинт по тялото. Освободена е от бинтовете, а раните й са почистени. След като и последният белег е премахнат, Темида вече може да облече черната си тога и да се опита действително да балансира везните в ръката си. Гнила система. Мислите хапят. Някой ще види красота в голотата, друг - ще хули. И все пак има мисъл. ,,Нейде” в полето. Там нейде търси песента на гората. 

Снимка: Елена Донкова
Ето една река, която след много криволичене се връща пак към своя извор. Какво се случи с човека дали порасна, или се смали. Дали е прозрачен лист, или ще бие хикса? Ако не знаеш за кого да гласуваш, отиди на преглед. За по-ясна картина направете информиран избор. 

Съзирам цветя по улиците. Що ли значат? Не ги ли е извадило някое дете от кутията си за играчки? Дано някое друго дете пак ги прибере в своята кутия. Дано получи подарък!

Яница Маринова

Няма коментари:

Публикуване на коментар