вторник, май 07, 2013

Казусът с евронагради в УНСС (обновена)


Снимка: Минко Чернев

Неправилно администриране спира кандидатстващите за специална стипендия студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) по проект „Студентски стипендии” – ІІІ фаза на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, сигнализираха до “Новата журналистика” засегнати. След дни на хаос и объркване ръководителите на проекта за евростипендии поеха вината за административната грешка на служителите от УНСС.

Неактуализирана служебна бележка на сайта на УНСС е причината, която доведе до десетки възмутителни коментари на студентите от висшето заведение. От самото начало на “европейската кампания” за специални стипендии (1 април 2013 г.) се е разпространявал документ със старо съдържание. По-късно администраторите качили обновената версия на бележката, удостоверяваща, че кандидатстващият студент е участвал в извънучебни практики с подпис на ръководителя на проекта и декана на факултета. 

Обновената бележка
/за по-ясен преглед
натиснете върху изображението/
Потърпевши алармираха във фейсбук страницата на "Евростипендии", че разликата е само в един израз, а образецът на документа си остава непроменен. В неактуализирания вариант пише “е участвал в научни изследователски или практически разработки, художествено – творчески дейности, а именно:”, а в обновения - “е участвал в научни изследователски или практически разработки, които са извън учебния план а именно:”. Несвоевременната намеса на служителите, поддържащи документацията в сайта, и липсата на обновения й вариант прави “жертви” студентите, пуснали своите заявки в началото на кампанията

Студенти недоумяват, че първоначално заявките им са били потвърдени от административните служители на място и в сайта на “Евростипендии”, а след това биват отхвърлени. Срокът за възражения е от 9 до 13 май, но студентите се опасяват, че няма да могат да намерят съответните ръководители на разработките си и деканите на факултетите, тъй като в университета тече великденска ваканция. 

Един от коментарите на недоволните студенти от фейсбук на Victoria Dineva гласи: “Аз също съм студентка в УНСС и след като видях, че има и други “опарени” хора, бих желала да сигнализирам за неуместно това, което се случва с нашите формуляри за специални стипендии. След като получих подпис от преподавател и декан за разработките си, успях да подам необходимите документи, след което те бяха одобрени от ВУЗ-а. Днес, за мое огромно учудване, видях, че те са отказани и след множество телефонни разговори, увещания и изгубено време, успях да разбера причината за неодобряване, а именно - неактуалността на служебната бележка.” 

След многократни телефонни позвънявания на репортер на “Новата журналистика” в сектор “Стипендии” на УНСС не получихме отговор кой ще поеме отговорност за административната грешка. По-късно от фейсбук страницата на Евростипендии” се извиниха за причиненото неудобство на студентите: “Уважаеми студенти от УНСС, Във връзка с възникнал проблем с признаването от администрацията на университета на определен тип служебни бележки, ръководителят на проекта е разговарял с ректора и е получено уверение, че решението ще бъде в полза на студентите, като се признават всички видове служебни бележки. Извиняваме се за причиненото неудобство и благодарим за своевременните сигнали тук и чрез електронната поща.”

На сайта на УНСС е публикувано официално становище, в което се казва, че новата бланка за специални стипендии е била качена на 26 март в 9:48 часа, броени дни преди официалния старт на кампанията (1 април).

Екип "Новата журналистика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар