петък, май 17, 2013

Затварят столичното Euro Cinema


Какво преряза лентата на едно от малкото арт кина у нас?
Снимка: фейсбук

„Защо унищожаваме всичко стойностно в нашата държава?“, „Не, искаме си киното с най-стойностни филми!“ - това апелират недоволни граждани в коментари във фейсбук групата за защита на кино Euro Cinema в столицата

В центъра на София се помещава малко симпатично кино. Киносалонът на Euro Cinema е такъв, каквито бяха салоните преди появата на моловете. Europa Cinemas е основана през 1992 г. и е базирана в Париж. Euro Cinema е част от мрежата ни от 2008 г. Почитатели на малкото арт кино, което прожектира основно некомерсиални филми, от седмица алармират за готвеното закриване. 


Подкрепа от Europa Cinemas
На 15.05.2013 г. стана ясен новият наемател на помещенията – книжарници “Хеликон”. Книжарниците досега бяха съсед на бутиковото столично кино. Каква е целта на “Хеликон” – дали да запази киното или да разшири книжарницата си, не е известно. Слухът за закриването на киното предизвика гнева на почитателите му. Във фоайето на Euro Cinema и сега тече подписка за запазването му. А в интернет се разпространява петиция за граждани, живеещи в чужбина.

,,Да не допускаме поредното културно средище да бъде преустроено в място без култура.”, споделят привърженици. Киното е алтернативно. Някои филми могат да бъдат гледани само там. Преди дни Международната кино верига Europa Cinemas изпрати писмо до служебния министър на културата Владимир Пенев по повод евентуалното закриване на Euro Cinema в София. 

Притежаваните от държавата помещения, в които киното е базирано, са дадени на таен търг с цена, която е по-голяма от наема му. ,,Нека всички да се обявим против безумното решение на Министерството на културата да затвори едно от последните арт пространства в София.”, призовават активни граждани в социалните мрежи. 

Няма нищо изненадващо в провеждането на търга. Изненадата е по-скоро форматът на тръжната процедура – „тайна”. Основният проблем се състои в това, че в условията на търга не е посочено запазването на обекта като предназначен за кинопоказ и културни дейности. Началната цена, с която тръжната процедура стартира, е по-висока от наема, който киното месечно плаща. 

„Euro Cinema” е плащало редовно задълженията си и няма „висящи” такива. Ще опазим ли храма на културата и на различното кино, в който ценителите на това изкуство се чувстват като у дома си? След като научиха за изхода от търга, днес застъпниците на киното обявиха, че ще излязат на протест.


Яница Маринова
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар