четвъртък, май 16, 2013

ЗА карикатурата от карикатуристите


Иван Кутузов (горе), Илиян Савков (долу) и Чавдар Николов
Снимка: Елена Донкова

Между изобразителното изкуство и публицистиката, между хумора и обществено значимото е именно тя - карикатурата. Тя е там, за да отстои правото и свободата, да каже и покаже реалността и да отприщи фантазията на информирания гражданин. В България има много „мат’риал”, но дали има самоирония? Дали балканският ни нрав все още се плаши от Бай Ганьо, изобщо от всякакъв вид окарикатуряване? Тези и други въпроси бяха част от публичната дискусия пред студентите на УНСС с трима от най-видните карикатуристи в България по инициатива на новата студентска медиа „Бухал.инфо“. 

Илиян Савков (в. „Стандарт”), Иван Кутузов /Кути/ (в. „Труд”) и Чавдар Николов (в. „Преса”) разгърнаха своя поглед върху протестите, изборите и подлежащото на окарикатуряване. Съвършено различни в изкуството си, успяват да пренесат своята енергия на бялото платно, съчетавайки меланхолията, хумора и иронията. Техните таланти са безгранични – буквално. Минават през Балканите, Западна Европа и стигат чак до Далечния Изток. Прави впечатление тяхната колегиалност и признателност един към друг. 

Техните карикатури срещаме ежедневно във вестниците „Стандарт”, „Труд” и „Преса”. Зад творенията им винаги стои конкретно обмислен повод на базата на злободневието. Ролята на карикатурата е да бъде контрапункт, да търси слабото място на политика и да го удря точно там, където е най – очевидно, обясниха карикатуристите. 

Студентите
Снимка: Елена Донкова
Но съществува ли цензура в карикатурата? „Да, цензура има, но тя е свързана с редакционната политика. Конфликти оттам винаги могат да се породят, но в крайна сметка важен е крайният продукт и това не бива да притеснява аудиторията, защото всъщност тя задава рамката на самата карикатура.“, сподели пред студентите Илиян Савков. 

Карикатуристите признават, че случайно нарисуваният от тях човек бива оприличен на даден политик или публична личност. Къде намират вдъхновение? „В идеята, когато просто ти дойде отвътре или в самата работа, когато започваш да твориш и те връхлита музата.“, отговори карикатуристът на в. „Преса“ Николов. По думите на творците крайният резултат отразява погледа и удоволствието от работния процес. За да има стойност изкуството, не трябва да е правено под натиск. Карикатурата за карикатуристите е абстрактно и специфично изкуство, близко до характерни черти на автора.

Анна Григорова

Няма коментари:

Публикуване на коментар