понеделник, май 20, 2013

Властта, и медиите, и гражданските протести. Червената ябълка на АФОН е непокътната


Инициаторите на 4-тия младежки АФОН проф. Михаил Мирчев и д-р Катя Михайлова, УНСС
Фотограф: Елена Донкова

Преминавайки през „ИЗбори по време на криЗА”, „Социалната срещу либералната държава: избор между две алтернативи или конвергенция на развитието” и „Глобализацията тук и там”, стигaме до „Властта, и медиите, и гражданските протести: смяна, подмяна или промяна”. Темата, която подчерта младежкото научно творчество на Четвъртия младежки Академичен форум за обществена наука (АФОН), провел се в УНСС, под “патронажа” на проф. Михаил Мирчев, преподавател и председател на Българската социологическа асоциация (БСА), и д-р Катя Михайлова от УНСС. 

Академичен ЕКИП на АФОН' 2013
Фотограф: Елена Донкова
Близо 50 души събра конферентната зала на икономическия университет от различни професионални направления и поприща в обществения живот. Бакалаври, магистри, докторанти от столичните вузове - УНСС, СУ “Св. Климент Охридски”, Нов български университет представиха своите изследвания върху последните теми в България, свързани с протестите, виртуалния свят, политическата комуникация и социалните медии. 

А другите участници от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и ЮЗУ “Неофит Рилски”
Логото на Фондация "Фридрих Еберт"
“методологически” противопоставиха гражданските протести срещу популистката власт, кривото медийно огледало срещу “патологичното” журналистическо поле. 

“Имаме професионалната привилегия да работим в една “обществена лаборатория”, що се отнася до политически промени, конфигурирането на гражданските структури и новите форми на активност. Едновременно - двата полюса в тенденциите: част от обществото върви към модернизация, европеизация, друга част от обществото се връща назад към архаизъм и Средновековие. Медиите в цялата тази среда, изследователският бизнес при социолозите, фондациите като неправителствените организации, които понякога играят същностна роля в съвременното общество, когато искаме да го правим на средната класа и на гражданската активност.”, коментира злободневната проблематика проф. Мирчев. 

Панелистите
Той сподели на панелистите, че имат жив терен, върху който да разсъждат, да тренират своята мисловно-аналитична способност, да привличат сериозен теоретично-методологически инструментариум

Форумът се състоя в четири панела. Ето и някои от акцентите: Яница Маринова, магистър по “Бизнес журналистика” от УНСС, представи картината на
Яница Маринова
промяната чрез художествена интерпретация. Пречупвайки човекът пред маската, тя олицетвори бунтуващият се като търсещ. 

Стоян Йотов
Третокурсникът по журналистика Стоян Йотов онагледи темата си “HOMO VIRTUALIS и другият: как Колумб открива интернет? Модел на виртуалното взаимодействиe” с цитат: “Не отиваме ли към собственото си самоунищожение”. Той говори и за последствията от българските протести и ненужния “фейсбук спам”. 

Виртуалната среда като политическо оръжие и място за прагматични цели постави под
Ростислав Давидов
съмнение докторантът от СУ “Св. Климент Охридски” Ростислав Давидов. Неговото представяне бе наградено  с приза за академична подготовка. 

Любослава Банова
Представителката на ВТУ Любослава Банова пък спечели признанието за “Академичен дебют”. Нейната тема в панел “...във ВЛАСТТА и ЕЗИКЪТ на властта” за смяната на пропорционалната с мажоритарна избирателна система предизика множество въпроси сред участниците. 

Виолета и Таньо
Виолета Цирова, докторант в УНСС, заедно с партньора си Таньо Василев, магистър в University of Frankfurt, обърнаха внимание на медийната ситуацията в “Нова българска медийна група” в предизборната кампания 2013

Теодора Николова
В “МЕДИИТЕ като МАСКА...” Теодора Николова от УНСС изобрази черно-бялата маска на Anonymous като символа на настоящето. По този начин тя изрази връзката власт – свобода. 

Милена Кирова
Милена Кирова от трети курс не се обърка и акцентира върху държавата-град България. Нейното представяне бе налице в четвъртия панел “... на ОБЩЕСТВОТО, ГРАЖДАНИТЕ, БИЗНЕСА”

Мая Иванова, отличена с приз Академично представяне
Гергана Костадинова, наградена
с приз Академична провокация

Фотогалерия от снимки може да разгледате тук.


Какво споделиха пред онлайн микрофона на “Новата журналистика” участниците? 


Денис Симеонов, ВТУ
“Беше ни предоставен много широк спектър на развитие и лично ние, търновският екип, се чувстваме изключително удовлетворени. Диалогът се получи, имаше повече въпроси от предишните АФОН-и, на които съм бил.”, сподели веднага след края на събитието Денис Симеонов от ВТУ. По думите му четвъртият АФОН се различава с интерактивините теми – представянето на театрални и провокативни елементи от Яница Маринова, каквито досега той не е виждал на академичния подиум и именно това не му е позволило да скучае. 

Николай Балтов
Носителят на предишния приз за “Академично представяне” Николай Балтов, студент по социология, сподели, че нивото на всеки следващ АФОН е надграждащо. “АФОН е едно от най-хубавите неща, които са ми като студент от академична гледна точка. АФОН е общност, а днес нямаше слаб доклад – всеки заслужаваше награда. Днес видях много приятели, чувствах се много добре сред тях.”, каза младият социолог и участник и в четирите издания на АФОН. 

Димитър Сивков
“Ако отворим папка “АФОН” – имам 2010, 2011, 2012, 2013, т.е. 5 АФОН-а. Първият с мастити учени, не младежки. А първият младежки АФОН беше по време на президентските и общински избори – “ИЗбори по време на криЗА” и имам много добри впечатления оттогава”, коментира началото на академичната традиция Димитър Сивков, магистър по социология в УНСС. Разликата според него между настоящия и предишния втори младежки през 2012 г. е в двудневната програма на форума. По същество той отбеляза информативните и ползотворни дискусии като прилика. 

Третокурсникът по журналистика Стоян Йотов загатна своите виждания от първия строго академичен форум на големите светила в наука и последствие се появява младежкия АФОН, където ролята я поемат студентите. “От тогава нататък има една възходяща градация. Започва да се споделя идеята за АФОН, за неговата конструктивна среда. Днешният форум беше user friendly, естествено се усещаше цялото това нещо.”, завърши студентът от УНСС.

Иво Иванов от ЮЗУ запозна аудиторията с протестиращия благоевградчанин


Елена Донкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар