сряда, септември 04, 2013

Спамъри рекламират Бареков в студентските фейсбук групи



Съмнителни потребители в социалната мрежа Фейсбук “атакуват” с публикации на досегашния изпълнителен директор на ТВ 7 Николай Бареков в групи, свързани със студентите, студентските общежития или Студентския град. Това сигнализираха читатели на “Новата журналистика”. 

На пръв поглед “атаките” изглеждат безобидни, ако сме свикнали да попадаме на съобщения или в групи в социалната мрежа, изцяло противоречащи на зададената тема или дискусия. Но фейсбук акцията “за Бареков”, започнала от преди месец, е довела до раздразнението на студенти, ползващи групите за други нужди. Предназначението им е свързано с по-добрата комуникация на живущите студенти в общежитието или за обсъждане на студентските проблеми. 

Част от спама до публикации за битовизми
“Фейсбук групата на нашия блок не е политическа платформа или място, където всеки ден фалшиви профили да пропагандират. След като се блокира даденият профил, веднага се появява друг и той по случайност се оказва не съсед, а спамещ политическите лафове на Бареков. А вече в групите за Студентския град освен масови промоции на алкохол и чалга, четем и за политическите страсти на Барека”, коментира студент от групата на 53-ти блок в Студентския град. Спам може да намерите и в групите за Студентския град - тук и тук.

По всичко личи, че упоменатите профили са създадени с целта да публикуват коментарите на току-що влезлия в политиката Николай Бареков. Публикациите от интернет тролове, както се наричат тези хора, провокиращи или дискутиращи извън темата съобщения във фейсбук или в онлайн форуми, на интернет жаргона, идват от личния блог на журналиста - barekov.com


Недоволни от спама
Разглеждайки един от нарочените профили за “провокатори” в студентските групи, се вижда, че на стената на потребителя присъстват само съобщения за Бареков и размислите му по политическия живот. Сред качените снимки в профила се намират колажи против бившия премиер Бойко Борисов, срещу когото се обяви именно журналистът, и карикатури на Христо Комарницки, осмиващи ГЕРБ и Реформаторския блок. 

Друго факсмиле, показващо спам акцията
Привличането на вниманието върху персоната на бившия водещ сред активните студентски групи е добре обмислян политически пиар, предполагат някои от студентите. Други предлагат живущите в студентското общежитие да съберат по лев-два за хонорар на фейсбук спамъра, за да престане с пропагандата в групите. 

OFFNews също писа за “платени писачи”, обслужващи с коментари само статиите за бившия шеф на ТВ 7 в сайта. След справка стана ясно, че “защитниците” са ползвали само три IP адреси, но с десетки имена. Подобна практика за купени коментатори по политически теми в интернет не е нова. 

В края на август Бареков бе забелязан на официална церемония по закриването на XI издание на Летния университет на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в Албена. Последните станали известни с това, че провъзгласиха футболната легенда Христо Стоичков за “знаме и лице” на студентите. По-рано Бареков потвърди пред медиите, че ще стъпи на политическата сцена с проекта си “България без цензура”, който се очаква да стартира през септември. С такова име бяха и предаванията на ТВ 7 преди предсрочните парламентарни избори. Тогава журналистът и екипът му обикаляха из страната, за да се чуе гласът на хората извън София.

Екип "Новата журналистика"

29 коментара:

  1. Е па защо трябва да са платени? Не може ли просто да харесват Бареков, не може ли безплатно да мразят Борисов? А тези, които спамят по водещите форуми, за да изчистят имиджа на Борисов и Плевнелиев какви са? Не са ли те тролове? Бъдете малко по-обективни и не показвайте само едната страна на палачинката, защото от далеч си личи каква ви е "новата журналистика".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля Ви вникнете в КОНКРЕТНИЯ случай - ТЕНДЕНЦИОЗНО публикуване на текстове, свързани с политическите коментари на Бареков, в СТУДЕНТСКИТЕ групи на СТУДЕНТСКИТЕ общежития.

      По същество, текстът никъде не посочва, че в социалната мрежа не трябва да има симпатизанти на Бареков, а напротив алармира за нередности, породени от т. нар. интернет тролове. В текста никъде не четем, че няма "платени писачи" в полза на водещите политици.

      Изтриване
    2. Ей , малки мишки, никой не чете сайтчето ви и искате да си вдигате рейтинга на гръб на хора , който имат кауза , застават с имената си и казват какво мислят . А вие нагаждачи се криете и се въртите както ви е угодно !

      Изтриване
    3. Ало, според Вас, защо Бареков и Маргарита Попова са уважили церемонията на НПСС? Ами защото са авторитетна организация!! Или не можете да го проумеете!! Все пак вие сте: един малък, нечетяем сайт!! Неразбиращи сте!!

      Изтриване
    4. Анонимен хаххаха ти направо ме уби корумпирани подлоги на тиквата Борисов. хахахах не съм пристрастен но няма как да не отбележа че този политически и журналистически труп Бареков не просто се излага ами излага и вас студентите който сте на заплати при него. Точно той да говори за "без цензура" хахахах ще падна

      Изтриване
  2. Здравейте, не мога да повярвам с какви глупости се занимавате пак. Пиша този коментар за да изкажа възмущението си от начина, по който изкривявате нещата като цяло. Заповядайте да отразите цялата статия за Летния университет на НПСС. Ще се радва ме да бъдем отразени в този сайт.
    Ников

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Благодарим за коментара, надяваме се, той да е следствие от разумни и (не)изкривени преценки.

      В частта церемонията на Летния университет на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) текстът води към линк от сайта на организацията за съответното събитие.

      Очакваме за в бъдеще НОВАТА ЖУРНАЛИСТИКА да има възможността да отрази интересните събития на НПСС.
      Поздрави,

      Изтриване
  3. НПСС нещо много ви избождат очите ми се струва!!!! На церемонията освен Николай Бареков, и Стоичков беше и вицепрезидента Маргарита Попова, както и Ваня Добрева - председател на парламентарната образователна комисия!! Не сте го отбелязали!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. тази поръчкова статия от смешниците от нещото Национален младежки форум ли ви накараха да я напишете?????????? доста нескопосано, и мега поръчково.........

    ОтговорИзтриване
  5. Вие подлоги на Тиквата Борисова ли сте? :)

    ОтговорИзтриване
  6. Корумпето Калоян Димитров ли ви плати да напишете тази безумица, дето е главно секретарче на едно форумче със затихващи функции, или пък лижете седалищните части на Боко?

    ОтговорИзтриване
  7. Вие в тоя сайт очевидно сте се помислили за ДАНС...

    ОтговорИзтриване
  8. Мама, татко Трол и дребната им челяд казва:

    Тези нещо са се поизложили леко...дето се вика прекалено са очеизвадни, може пък нещо да се натягат само?!

    ОтговорИзтриване
  9. А да запитам Новата Журналистика, включва ли изтриване на коментари, защото на мен ми се струва, че цензурата не би трябвало да има място във вижданията ви, да не говорим, че дори не ставаше дума за коментар с обидно съдържание!

    ОтговорИзтриване
  10. Мили строители на нова журналистика , искам да ви споделя , че далеч не е това начина за съграждане на новото , а именно трупане на позитиви на гърба на други...Разбирам , че търсите сензация , разбирам , че търсите потребление , но сменете подхода , оплюването на дадена личност не е пътят към успеха...Пишете да , подкрепям ви в това , но променете посоката , бъдете социално полезни , информирайте хората за неща , които биха им били полезни в битийността...Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Tова,че някой не харесва Бойко Борисов и вече е платен така ли ? И аз не го харесвам да ви е ясно -НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО !! Стига сте бълвали небивалици за НПСС -това са толкова амбициозни и креативни млади хора ! ЗАСРАМЕТЕ СЕ !

    ОтговорИзтриване
  12. Живеем в свободна , демократична уж държава , в която уж би трябладо да е на почест свободата на словото...Вие , които уж трябва да давате пример за това , непочтенно се опитвате да налагате цензура.Моля ви , пишете си , но оставете и хората да изразяват свпоте мнение и симпатии там , където намерят за добре и нека вие не сте хората , които да определят локациите , на които да се случва именно това.Но за няколко часа успяхте да си вдигните рейтинга , спор няма ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Нищо не ме учудва вече-ПЛАТЕНИ СТАТИИ ВСЕКИ ДЕН !

    ОтговорИзтриване
  14. Аз пък си мисля че хората безплатно не харесват Борисов.... хаха

    ОтговорИзтриване
  15. Бареков пълзи навсякъде, а колко тролове Барекови са се активизирали под този материал. Смешници не са тези, които пишат за това, на което сме свидетели професия "ТРОЛ", а вие троловете, които лъсвате и без някои да пише за вас. Да, платените писачи не харесват безплатно ни Бареков, ни Борисов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трол от едната тайфа вика: ВНИМАНИЕ ТРОЛОВЕ, на тези от другия отбор, хих! А защо точно трол е названието?! Можеше да е леприкон, гаргамел, смийгъл или даже орк?!

      Изтриване
  16. Доста ви е недъгава статията!!! Явно РазБойко адски ви обладава!!! Всеки ден!!!

    ОтговорИзтриване
  17. Ако харесвам Сергей или Б.Б.--това е нормално.Но ако харесвам друг някой или не дай боже Бареков--оооо това е ужас.Това ли е нормалното според вас.

    ОтговорИзтриване
  18. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=T5K7H-w9Hi4#t=80 pozdrav za vsi4ki fenove na Barekoff

    Нека и аз да се включа за Ники Бареков - този дудук български. Новата Журналистика много сте меки с Дудука, пуснете чалга клиповете му нали ше става звезда политическа само така може бързо да се издигне. Барекоф - новата силиконова попфолк гърла в БГ политика. Айде, Кольо, избави България от Бойко и Сергей.

    ОтговорИзтриване
  19. калоянчо димитров, корумпето от НМФ...................................................... не спира да се хвали, че ви е поръчал статията!!!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Няма абсолютно нищо лошо в това и не знам защо изкривявате ситуацията. Страниците на отделните блокове във фейсбук не са създадени, само за да си разменяме оцети и аулини, а и за да обменяме информация. Щом можем да разискваме теми за здравеопазването, за кризата, защо да не може да обсъдим и отделните личности?!

    ОтговорИзтриване
  21. и първокурсниците на СУ станаха жертва на този спам, беше ужасно. многократно една от дамите (ако въобще е жена) споделяше неща за Бареков, но нито веднъж не отговори нито на нашите въпроси, нито ни отвърна на възмущението, а накрая с цялата си наглост си смени името. целта е реклама и спорове между студентите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим Ви за мнението!
      Информацията ни е, че десетки подобни съмнителни профили оперират във фейсбук групи, свързани със студенти, студентски общежития и Студентски град.

      Изтриване