неделя, септември 01, 2013

Ами сега... Повече интересни хора


Блогът през есента става на 5

През ноември “Новата журналистика” навършва 5 години и това дава повод да погледнем към архивите и да си припомним за какво сме писали. Тази година ние, екипът от студенти по журналистика от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), решихме да я бележим с въпросителното възклицание “Ами сега?”, без да търсим връзка с говорещото човече от предаването по БНТ “Минута е много”. Защото продължението със сигурност не е “няма време”. Вярваме, че студентската журналистика през годините в нашия блог е успяла да запази добрите практики, понякога съчетани с неопитност, но олицетворяващи свободата на словото и мнението. В духа на нашия рожден ден редакторският екип на “Новата журналистика” реши да Ви направи отново читатели на най-вълнуващите ни срещи с хора, озаглавени алегорично “Повече интересни хора”.

Рекламен спот 2011 © 

Георги Марчев
Каква е историята на “Новата журналистика”? И как от учебен информационен портал блогът се превръща в малък студентски сайт? За първите стъпки към “новата журналистика” говори първият главен редактор и един от създателите Георги Марчев, сега репортер в dnevnik.bg. (За да прочетете, следвайте хиперлинковете).


Започваме с хората на “Ел Класико де Журналейро”, играли свой футболен мач точно на 29.04.2011 г., когато целият свят беше вперил поглед в сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън. За развръзката на отминалия двубой в Студентския град четете – тук.

Антон Дончев
“Без култура сме тяло без душа. Човек се ражда сляп и впоследствие му се слагат очилата. Без очила нищо не виждаме. А трябва да прогледнем”, казва директно от УНСС на отворена дискусия писателят академик Антон Дончев. Станал популярен в страната и в чужбина с романа си “Време разделно”.

Мнението на студентите е преди административните казуси, щом става дума за стипендии по успех. За студентските несгоди в сектора през 2010 г. потърсихме коментара на студента по макроикономика в УНСС Дамян Димитров.

Студенти на прощаване
Какво е да си първокурсник и как се чувстваш първия ден в университета? Отговорите не са прости, още повече че си почукал на вратата на Юридическия факултет. Разказ за Полина от Нова Загора.

Виолета Георгиева
А до Тилбургския университет в Холандия ни отведе Виолета Георгиева, заслужила да администрира фейсбук страницата на Европейския парламент в Страсбург. Момичето тълкува неволите и нужните промени за висшето образование в България.

От студентските истории до приключенските стои само една рубрика “ЧовешкиТЕ истории”. Животът на един 89-годишен кърпаченин в Ловешко понякога се описва в няколко реда, но тях ги прочитаме бавно.

Динамиката идва с изкуството – за Габриела Агбогба, сънародничка в Канада, и нейната страст пеенето разказва този материал. Вижте и чуйте!

Част от студентите родолюбци
Вдъхновението се постига с вяра, че е намерена вярната посока. Иван, Марио, Йордан, Димитър и Мартин са студентите, създали сайта “Българска история”, който изцяло описва ентусиазма на младежите, понечели да откриват красивото в делата на предците ни.

Организаторите
Интересното преминава през академичното творчество. От няколко години насам социологът проф. Михаил Мирчев и експертът по обществени комуникации д-р Катя Михайлова събират на едно място студенти в различни професионални направления. Темата е винаги актуална, позволяваща рационална аргументация, стъпила на авторова теза. За да не звучи сложно, вижте как се ражда анализът в академична дискусия – АФОН и неговата червена ябълка от последното издание през май 2013 г.

С знак от Шоуто на Слави
С какво да измерим творчеството? Човекът с черната качулка се казва No Name (без име) и нарисува лицата на 10 известни българи, сред които футболистът Димитър Бербатов, певицата Лили Иванова и шоуменът Слави Трифонов. Вижте какво сподели неизвестният художник за “жълтата преса” и недобре платеното изкуство в България.

В рубриката “Пред микрофона” Ви запознахме и с младия режисьор Деян Барарев, предизвикал обществено вълнение със заглавието на късометражния си филм “Ботев е идиот”. След трансформацията лентата се казва “В час с Ботев”, която повдига въпросите за съвременното ни общество и отдалечността му от идеалите на хората, които навремето са се борили за свободата на българската нация.

Афишът за премиерата
И още на филмова тематика, но от студенти по “Медии и журналистика” в УНСС. Александър Марков и Петьо Врачев дадоха своето първо интервю за “Новата журналистика” още преди премиерата на филма си “Проект България”. Любопитен факт е, че бюджетът на продукцията възлиза на 40 лв., а ефектът на екзистенциалния човек в лентата е изпълнен.

От липсата на въпроси в журналистиката до политическите трансформации на терен нищи пред студентите по журналистика журналистът Иван Бедров. Акценти от неговата лекция през 2010 г. може да прочетете под заглавието “Как от Боко тиквата се стигна до Краля слънце?”.


За лекциите питайте лекторите. Анна Заркова от в. “Труд” в УНСС - за трудностите пред писането на истината.

Георги Милков
Журналистиката е и информация за личности. Какво ни посъветваха професионалистите в професията? Специално за “Новата журналистика” пред микрофона застана редакционният директор на списание “GEO” и специален кореспондент на в. “24 часа” Георги Милков. Той говори за пътешествията, журналистическата действителност в Африка и заслужен ли е завършекът на диктаторите отвъд граница. 

Функциите на радиото по време на протести за хората са важни, особено за тези, които има какво да кажат, но се притесняват от камерите. Водещата на предаването “Клубът на журналистите” по БНР Ирен Филева пред наш репортер.

Дотук не свършват интересните хора, напротив, архивите остават отворени и по всяко време може да потърсите в търсачка някого, който без съмнение е решил да отговаря на въпросите на студентите по журналистика. Ако откриете пропуски или познавате още по-интересни хора – пишете ни, онлайн редакцията на “Новата журналистика” е отключена. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
СЛЕДВА: Най-добрите кадри, уловени от фоторепортерите на блога, през 5-те години.

От редакторите

Няма коментари:

Публикуване на коментар