понеделник, февруари 22, 2010

Анна Заркова: Откакто Бойко Борисов стана премиер, не съм получавала SMS-и от него


Имало едно време една журналистика, която била коректив на властта, а не държачка на микрофони. Били времена, в които по-ценна била онази информация, която е достоверна и сравнително обективна. Най-страшното настъпвало тогава, когато журналистът се доверявал на лесното, без да проучи истината. Поддавайки се на изкушението, вече преставал да бъде доброто куче-пазач на обществото и се превръщал в инструмент в ръцете на чудовището.
НО журналистиката не е увлекателна приказка с готов сценарий!
Трудно ли се пише истината? Има ли свобода на словото? Има ли истинска разследваща журналистика в България?- все въпроси, на които не можеш да дадеш еднозначен отговор. Анна Заркова, която ръководи отдел "Съдебни новини" на вестник "Труд", днес (б.р. 22.02.2010г.) очерта своето виждане по тези проблеми пред студентите от специалност "Журналистика и медии" в УНСС.
"Да, има свобода на словото!"- категорична бе Заркова и допълни: "Стига да знаеш какво да я правиш? Хубаво е да се пише истината, но тя трудно се намира.
Хората не обичат да им навираш в очите безобразията, които вършат".
Внасяйки лек елемент на лекционна приложимост в срещата гостът ни посочи двата вида фалшиви разследвания. Първите са тези, при които службите подават на журналиста информация и той безкритично я отразява, което му носи я награда, я похвала от шефа, а често и повишение. А вторият вид са разследванията, основани на държането на микрофон, разследвания, при които резултатът е изцяло дело на машинациите на политици, министри и хора от висшите слоеве на властта, които искат точно това обществото да узнае или по-скоро да не разбере.
Ако нямаш три независими един от друг източници, не можеш да създадеш и отразиш новина. Но дори и да не проверяваш,
рано или късно лъжата в нашия занаят лъсва!
Заедно потърсихме и причините, поради които хората у нас обичат да четат лоши неща, поднасящи им дневната доза скандал. „Затова и всичко вече е жълто!”- възкликна Анна Заркова, нещо, с което всеки в залата бе съгласен.
"Жълтите вестници изнудват!"
Гостът ни сподели една реална история, внасяща нов аспект на таблоидите в България: "Една моя близка приятелка- известна българска актриса, за която жълт вестник писа многократно, че е изневерявала на съпруга си, се принуди да плати 6 хил.лв., за да спре цялата тази сага". За любителите на пикантните печатни издания вероятно името на тази родна звезда е известно, но тук не е мястото да разобличим нейното име, а да покажем за пореден път какви долни изнудвачи са някои лица, незаслужено приемащи титлата журналист. За тях по-удачно е да се казва, че са рекетьори.
"Откакто Бойко Борисов стана премиер, не съм получавала SMS от него"
Така очерта гостът ни ранните неделни събуждания с SMS-и, които някога е получавала от тогавашния гл. секратар на МВР. "Сега просто репортерите на отдел "Политика" ги получават"- допълни тя. Какво са криели те- укор или нещо повече, само Анна Заркова си знае!
ЯНИЦА МАРИНОВА
Снимки: МИНКО ЧЕРНЕВ
Редактор: Георги Марчев

Текстът и снимките са обект на авторско право. Никаква част от тях не може да бъде публикувана без знанието и позволението на авторите. При позоваване е задължително поставяне на линк.

Няма коментари:

Публикуване на коментар