петък, октомври 04, 2013

Учителят Данев и призванието, или пред съда на времето


Фотограф: Златомира Костова

С оглед на българската действителност училището трябва да направи своя преход към Европа. Нужно е да се приложи организация и методика на взаимност. По същество за процеса спомага Петър Берон с “Рибния буквар” по онова време. Е, реформата не се е приложила, но букварът бил приет с голям интерес. “Коректни отношения между учител и ученик. Трябва да създадеш място на ученика да се развива и тогава той е способен да даде повече от себе си, за да хареса предмета и да заобича преподавателя”, така разбира съврeменният учител зависимостите с оглед на българската действителност по това време. 

Учителят Христо Данев
Фотограф: Елена Донкова
Няма сблъсък, има поколения. Всъщност той не е строг учител. Не мачка и не принизява учениците си. Просто е сериозен и преподава. Срещаме се с него по централните софийски улици. Не за да търсим сатира в действителността, а за да видим дали в училище има “скрита камера”. 

Работи във Втора английска езикова гимназия „Томас Джефърсън” в София и преподава английски език на настоящи абитуриенти. “Съвестният учител създава връзка със своите ученици. Винаги се водя от идеята, че те трябва да получат най-доброто от мен знание, грижи и внимание.”, споделя Христо Данев. Учителят, уволнен от Пловдивската хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" заради танц. “Харлем шейк” беше песента, по която полудяха тийнейджъри, та дори и музикални идоли не само в България, но и по света. Парчето на американския диджей и продуцент Baauer се сдоби и с българско име “Кольо Терориста”.

Клипът с участието на учителя

В съзвучие с актуалното Христо и ученици от Пловдив заснемат видеото с подчертано забавния ефект от танцувалните действия и клипът плъзва в сайтовете за споделяне. Последствията са ясни – медиен скандал, уволнен учител и протестиращи ученици. “Научих за видеото. Гледах и си казах трябва да го направим. Пуснах събитие във фейсбук, който иска да дойде. И там ми беше грешката - видяха го “злите сили” в социалната мрежа. После бях привикан и обработен набързо.”, разказва преживяното учителят. 

На въпрос защо хората на шефските места в едно съвременно училище възприемат извънкласната дейност на учител и ученици по неакдекватен начин. Христо е категоричен, че всичко е политика и “застраховка” да не ти вземат хляба. Веднага след срещата ни той заминава за Пловдив и ще отдели време да се види със старите си ученици от гимназията. “Те преживяха случката. Приятели сме и с тези, които завършиха. Продължаваме да се виждаме. Няма да забравя едно момче, дванадесетокласник тогава, сега студент в УНСС. Той ме беше прегърнал и плачеше със сълзи. Каза ми след това: Аз плачех от яд.”, спомни си за ситуацията учителят, когато се е разделял с учениците от пловдивското училище. 


В чие време живеем?


Чували сме политици да ни говорят от телевизора, че живеем във времена на негодници. На откриването на учебната година в Софийския университет и честването на 125 години висше образование в България ректорът на Алма матер проф. Иван Илчев опонира пред първокурсниците: “Убеждават ви, че живеете във време на негодници. Не им вярвайте - добрите хора винаги са повече”. Питам г-н Данев казва ли на учениците, че сега май е моментът на олигарсите, на мутрите и мутресите. Той потвърди, че опитът ще ги научи най-добре, когато преживеят. “Моите ученици ме загубиха и аз ги загубих. Те разбраха какво е да се бориш. Мисля, че е добър урок. Но ако бях си замълчал като добрия канцеларски плъх Мънчо, нямаше да се отрази добре на мен и на учениците. Нямаше да бъде житейски пример”. 

Преподавателят не се определя като лидер на мнение. “Аз съм лидер в час, водя своите ученици към някаква цел. Като човек, който води обществено мнение, би било ласкателство да се озова в позицията на лидер”. Лидер е да се стараеш да промениш нещата към по-добро, но и лидерите се озовават и между шамарите, категоричен е той. 


Под светлината на прожекторите – новаторски начин за сплотяване на колектив


“В един момент ми беше много тежко и на доста медии отказвах участие. Стана ясно, че се гони рейтинг със скандала, но от другата страна пък получаваш трибуна – това оцених аз”. След несъгласието да отиде в телевизионно предаване от медията го убеждават, че прави грешка с доводите, че хиляди хора искат да бъдат показвани по телевизора, а той прави отказ. 


Учителят е призвание и това не е остаряло


За международния ден на учителя (5 октомври) Христо Данев не се съмнява, че е важно да изпратим послания към учителската професия, в която все още младите кадри липсват. “Трябва да им пожелаем смелост, да бъдат призвани, в това което вършат. А не просто да се скатават и да отбиват номера.” Той изповядва категориите за доброто, защото на учениците трябва да им е интересно. Според него е необходимо преподавателят да демонстрира обща култура, да респектира със знание, със съвестно отношение и да дава думата на учениците. “Вчера разговорях с мой приятел от Асеновград. Той ми сподели, че от известно време преподава гръцки език в СОУ в Пловдив. Говореше изключително ентусиазирано. Разказа ми за друга наша колежка, която си е подготвяла уроците до 2 сутринта. Това са хора, които прегръщат идеята да преподават.”, обърна внимание и на мотивацията защо младите трябва да влизат в училище. 

Би смъкнал от плещите си агарянския ямурлук и наметнал една белгийска мантия, за да влезе за 30 секунди в образа на Бай Ганьо в час, ако така учениците биха разбрали същността на Алековия герой. “Желателно е учителят да показва артистични умения, но не да бъде артист, защото няма атестат от НАТФИЗ, примерно.”, споделя с насмешка Данев. 

Е, и в училищното образование със сигурност има недостатъци, слабости и дефекти. Та нали Бай Ганьо ги открива из цялата наша родна среда по онова време. Днес господин Данев не е писал двойки в клас. Предполага, че и няма да пише, защото на входното ниво учениците са показали завидни познания по английски език.

Стоян Нешев
Публикации от автора

4 коментара:

  1. Gospodine, eg plovdiv 11a vi obicha :)

    ОтговорИзтриване
  2. ЕГ "Пловдив", ужасно много много ми липсвате :/ и то след само три месеца заедно. Смятай...

    ОтговорИзтриване
  3. А какво да кажем ние от ГХП.. Радвам се за успеха му, но загубата е единствено за учениците и учителите.

    ОтговорИзтриване