събота, декември 14, 2013

Фотографският свят оживява в сайт



Снимки: Елена Донкова

Когато казваме "българската фотография", ние нямаме предвид някакво животно, което е по-различно от останалите, а всичко актуално, което се случва във фотографията в света като цяло. Така представят своя проект Съвременна българска фотография (Bulgarian Photography NOW) фотографите Ивайло Стоянов и Никола Михов.

Самият сайт www.bulgarianphotographynow.com стартира на 5 декември тази година. В платформата са представени избрани творби, заснети след 2000-та година, на български фотографи, които показват различен поглед. Но там могат да се открият и реализирани в България проекти на чуждестранни автори.

По време на представянето на проекта
Това е първото място в интернет пространството, където по такъв специфичен начин чрез слайдшоу могат да се видят галериите. Виртуален музей с платформа база данни от фотографи и техните творби е стремеж на създателите на "Съвременна българска фотография". Има разработена специална рубрика, която представя линк, който препраща към личния сайт на автора. 

"Откакто сме пуснали сайта, събираме по-значими автори, които жънат успехи не само тук (България), но и по света", отбелязва Ивайло Стоянов. 

Доста фотографи, които работят и са успешни в чужбина, са непознати за аудитория, затова е създадена и английска версия на сайта. В него могат да попаднат не само творби на утвърдени имена. Това виртуално място ще бъде трибуна и за студентски работи на хора, които имат потенциал. Книга с включените в проекта фотографии също се предвижда.

Засега авторите, които са представени в сайта, са седемнадесет. Сред тях са имена като Димитри Стефанов, Елена Героска, Георги Кожухаров, Димитър Варийски, Златка Димитрова. 

"Съвременна българска фотография" си партнира със Софийската градска художествена галерия. Изборът на авторите е и субективен, и обективен. За да бъде добър резултатът, освен кураторът на галерията д-р Мария Василева, Ивайло Стоянов и Никола Михов, се правят консултации с широк кръг от хора. 

Веселина Николаева
Творците, които ще бъдат представени с една серия в сайта, трябва да фотографират и мислят, отбелязва Стоянов. 

Възможност съществува да започнем да работим за съдаване на колекция на българската фотография в галерията. Много от авторите, които се показват в сайта, ще бъдат поканени да се включат в колекцията на галерията, споделя Михов.

Има български фотографи, които не само снимат, а си "губят времето" 3-4 години за определена тема и не следват комерсиалния зрителски интерес. Това намира по-голямо внимание в чужбина, казва Веселина Николаева, един от сериозните създатели на изкуство, включени в сайта. Тя позиционира себе си в групата на авторите, които проучват какво ще снимат. За фотографията споделя, че няма друго нещо на света, което да я прави толкова щастлива.

Какво споделят създателите на проекта:
Никола Михов
"С Ивайло се запознахме още когато аз бях студент, а той влезе преподавател в Нов български университет и станахме съмишленици от гледна точка на това, че той е много сериозен човек, който има малко по-завършен поглед върху българската фотография", споделя Михов. 

"С Никола сме много различни, но това, което ни обединява, е, че нашият поглед за съвременната фотографията почти няма разминаване, мислим по един и същи начин", казва за общото между двамата Стоянов. 

Ивайло Стоянов
Ивайло Стоянов се самоопределя като тип човек, който иска да обръща нещата. Той има серия от фотографии, които са с поглед на 90 градуса. Може би, с този проект цели да обърне представите на хората за развитието на фотографията в България и да докаже, че тя, все пак, не е в толкова кризисна ситуация, а съществува замисълът при фотографирането.
  
Следващият автор, който ще бъде представен в сайта
Боряна Венциславова, която живее във Виена. Чрез своята серия тя ще представи доколко има плаващи граници между това какво е фотография и какво не е, къде е размиването на границите в това изкуство. 

Как възприемат другите български фотографи проекта
Още няма отзиви от фотографската гилдия. Това е нещо, което има много по-широк спектър на обхват на послание. Всички колеги фотографи, на които писахме, с удоволствие се отзоваха на поканата. Tези кръгове във фотографията и полемиката между тях ще останат в миналото. Ние, които сме тук и сега, от нас зависи какво ще се случва в бъдеще. 

Къде се позиционира българската фотографска дейност
Тя просто е там и всеки автор във фотографската сфера, без начение от колко малка страна, село или град произлиза, е като всички останали. Това, че си българин, е един плюс, защото темите, които ще развиеш в България, са непознати за света. Идеята на сайта е обединяването на тези автори в платформата и популяризирането на българската фотография. Отчасти като отделни автори тя е позната за определен кръг от хора, но един такъв цялостен пакет досега не е имало. И това ще е една възможност хората да обърнат внимание на българската фотография и да разберат каква е тя след 2000-та година, какво се случва, кои са съвременните автори. В този контекст не сме познати толкова много по света и това ще е една невероятна възможност. 

Фотографията в една дума - страст за Никола Михов, а Ивайло Стоянов се въздържа да обобщи. 

Елена Донкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар