сряда, януари 08, 2014

Пътеводител на галактическия ученик


Фотограф: Николай Стайков

От ,,първичната детска автономия” до ,,бягството от статуквото” стои само пространството. Като един пътеводител с листчета на емоции. Всяка от тях води по лабиринта на знанието. А в него се пъха играта на криеница. Тя е дълбочинна, защото като те научи как да си вързваш сам връзките на обувките, ти заявява, че сам избираш къде да се скриеш. Ако тази игра ти е доскучала, опитай с ,,Дай , бабо, огънче...”, колкото и да мислиш, че си я разгадал, ти винаги си в очакване. 

Ако Черният Петър си мисли, че може да те надхитри, просто му се усмихни, защото пред теб са възможните комбинации на хода, който само твоето въображение може да роди. Ако са Ви казвали, че училището не е игра, да знаете, че не са съвсем прави. Защо ли? Защото големите уроци в живота разбираме и осмисляме именно от самите ходове, от грешките. 

Ако ни учат само да успяваме като единични атоми, да знаят, че игра не съществува само с един участник. Ами, приятели, макар и играта да има съревнование, тя често изгражда много по-дълбочинна екипност, отколкото училището днес. 

Предлагам Ви едно пътешествие, в което Голямата държава, твоята, поставя ограниченията. Моля, прочетете преди началото указанията за упътване. Навярно там пише, че като успееш, не бива да продължиш, защото си се готвил сам... Избрал си пътя да подреждаш сцените на собствения си монопол. Там можеш да строиш твоя град на знания и да селектираш новопостроената ти страна от вещи на база личен опит. Как да напуснем традиционната планета: 

1. Обадете се на трите WWW. Номерът им е 125467. Обяснете им, че се налага спешно да се махнете от четирите стени. 
2. Ако откажат да съдействат, потърсете помощ от скривалището. Там номерът е секретен. Допускат се само търсачи на пътешествия из дебрите на знанието. 
3. Ако Ви препратят, обяснете им, че вие може да помогнете. Да дадете от себе си за издигане просперитета и името на земята, на въздуха, който дишаме. 
4. Ако Ви кажат, че въздухът не е общо еднакъв (вярно е, някаква объркана химическа консистенция се получава на места), да знаете, че грешката не е във Вашия апарат. Навярно вълните на различните мозъчни полукълба действат различно
5. А и ако Вие разполагате с неограничени възможности за търпение, търсене..., успявате въпреки другото! 
6. Ето вече имате успешна връзка с Вселената и всичко останало. 

Боби

Параграф 22 - точно така 


Боби е домашен ученик и не посещава държавно училище. През последните две години той печели всички състезания по програмиране, на които се явява нелегално или полулегално. Системата не допуска до състезания деца, български граждани, които не ходят в държавно школо. Да оцелееш самостоятелно е израз на „наглост“. Това е историята, която споделих в социалните мрежи. И не е само Боби... толкова наши талантливи деца!

Яница Маринова

Няма коментари:

Публикуване на коментар