вторник, септември 09, 2014

В студентските общежития се влиза и по малка нужда


Кой следи за сигурността в общежитията? 
Отговорите... малко преди началото на учебната година
Снимка: Минко Чернев

Студентите в общежитията: между сигурността и купона
“Часът е малко след 2. Съседите в другата стая на общежитието се заливат с алкохол. Пеят хитовете на Слави Трифонов и Преслава като озверели. Слизам до охранителя - заключено, след няколко почуквания по вратата той се показва сънен. Нищо. А утре имам и изпит. Обаждам се на полицаите от Седмо РПУ за помощ”. Това си спомни Ивайло Малинов, студент от УНСС, който е живял в 23-ти блок в Студентския град. 

Илко Радев може да лежи в 
затвора до 5 г., 
тъй като е действал при неизбежна отбрана
Снимка: Елена Донкова

След пиянски запой през 2012 г. в същия фатален блок бе прободен с нож първокурсникът от Перник Марио Данчев. Драмата се разиграва към 3 ч. през нощта, когато братът му близнак Мартин се прибрал в общежитието при заспалия вече Илко. Светнал лампите, събудил го, а Илко помолил да го остави да спи. Това ядосало Мартин, който се обадил на брат си Марио и техен приятел. При мелето загина Марио. 

Според обвинението Радев е действал при самоотбрана - сам срещу трима. Той е подведен под отговорност по чл. 119 от Наказателния кодекс, а в момента делото е на ход в Софийския градски съд. 

Ивайло разказва, че не се притеснява от условията по стаите, но спокойствието му нарушавал шумът. Според него охранителите на входа на блоковете пропускат всеки гост, дори без да му записват трите имена и ЕГН-то и то след 22 ч. 

Боклукът - той събира съседите
в общежитието заедно
Снимка: фейсбук
“Публична тайна е, че в общежитията се пуши трева или се шмърка”, недоумява Ивайло. Той не вярва в правилника за живот в общежитията, защото се е оплаквал до управителя на блока за силна музика от съседи, но това не довело до резултат. Системният шум го принудил да напусне общежитието и да плаща двойно повече за квартира. 

„Студентският град е пълен с опасности, сред които живеем и ние, бъдещите висшисти. Не се чувствам защитена и в общежитието”, споделя Марияна Тодорова, студентка от Софийския университет. Нейната тревога се крие в пиянските сбирки по стаите, които често прерастват в мелета.

Студентката разказва, че помощ би получила единствено от полицията, но не и от портиера охранител, тъй като по думите й той е на близо 70 г. и няма как да се противопостави на десетина пийнали яки момчета.

Атон е защитник на веселия студентски живот, подкрепен с алкохол и чалга музика. Той си обяснява това с деликатната възраст. “Ние сме по 20-22 г. и имаме нужда от забавление. Общежитията не са Алкатраз (б.а. легендарен американски затвор). Защо да не можем да каним, когото си поискаме вечер? На който му е шумно и не му харесва – да се маха”, казва студентът, който учи за икономист. 

Охранителят: От 22 ч. до 6 ч. не допускаме гости 
По вратата се виждат следи от кръв.
Снимката е от 2012 г. и е изпратена
от наш читател от студентско общежитие
„Тук денем е тихо и спокойно. Не допускам гости, без да ги записвам”, казва портиер от блок 23 в Студентския град. Мъжът е пенсионер, но 7 г. пази и студентските общежития. 

Влизането на гости в студентско общежитие се осъществява през него на входната врата. Според правилника за вътрешния ред в общежитията на УНСС охранителят записва в специална книга името, ЕГН-то или номера от личната карта на посетителя, както и в колко часа е влязъл и кога е излязъл. Гостът е длъжен да съобщи и при кого отива.  

“Полицаите идват рядко. Ние, охранителите, сме си на мястото. Ако има проблем за шума в стаите, отиваме и го решаваме, категоричен е портиерът. По думите му купоните в общежитията през последните години намаляват, защото “студентите тръгват по нощните заведение още от 23 ч. и се прибират чак в ранни зори”. 

Студентите заедно и в делници,
 и в празници
Снимка: Елена Донкова
Промените след убийството през 2012 г.: влизането е по-строго 
В общежитията на УНСС е изграден нов вид пропускателен режим – вход с чип. А за най-проблемните блокове (23А, 23Б, 24, 36Б и 38) управата е изискала и врата тип “въртележка”, през която влизането е един след друг. Освен това се разчита и на охранителна фирма, която освен с пазач, разполага и с видеонаблюдение на входа на общежитията.

От Софийския университет залагат повече за живата охрана, която е под ръководството на директора на общежитията. 

Управата на общежитията: И танкове да сложим за охрана – проблемът не се решава 
“Повечето от охранителите в общежитията на УНСС са пенсионери, ето защо следим дали успяват да вършат добре работата си. При грешки – биват отстранявани”, казва директорът на поделение “Студентски столове и общежития” Иван Чавдаров. Той си спомни, че преди няколко години студенти заснели спящ пазач през нощта и споделили клипчето в мрежата. След акцията пазителят на реда бил уволнен.

“Напоследък нямаме сигнали за некоректни служители. Случвало се е да гоним и такива, които употребяват алкохол на работното си място, но за такива случаи трябва да ни сигнализират и студентите”. Контролът и сигурността на студентите в общежитията преди всичко се крие в тяхното възпитание и самоконтрол, категоричен е шефът на общежитията. И допълва: “И танкове да сложим пред общежитията... проблемът с дисциплината на студентите не се решава”. 


Коя е съблазънта
в Студентския град?
Снимка: Минко Чернев
Според Чавдаров първокурсниците създават най-често нередности по стаите. Причината - съблазънта в Студентския град. “Не са виновни нито ръководствата, нито студентите, че Студентският град е такъв, какъвто е в момента”, обобщава той.

“Управлението на общежитията е проблем на висшите училища, не можем да ограничим млад човек с вечерен час”, казва директорът на общежитията на Софийския университет Константин Марков. По думите му държавата и общината продължават да са в дълг към студентите. 

При битови свади и скандали между съквартиранти в общежитията студентите да търсят решения на проблема с управителите на блоковете, препоръчват от УНСС и Софийския университет.

СТОЯН НЕШЕВ
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар