неделя, октомври 05, 2014

Изборният ден през погледа на Новата журналистика


Извънредни парламентарни избори' 2014
Снимка: Елена Донкова

Магистри без заверка и редовни докторанти не могат да упражнят правото си на вот по непостоянен адрес, установи проверка на НОВАТА ЖУРНАЛИСТИКА.
  
Според Изборния кодекс: Ученици или студенти могат да гласуват в избирателна секция по избор на населеното място, където се обучават, когато то е различно от населеното място по постоянен адрес. Те биват допускани до гласуване след представяне на: 
а)лична карта; 
б)надлежно заверена за съответната учебна година ученическа книжка, или съответно за семестъра-студентска такава;
в)декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Въпросната декларация се предоставя в секцията, в която студентът избере да гласува, и попълва на място. Студентът трябва да носи лична карта и заверена студентска книжка за текущия семестър. 

Но... тук следва едно огромно НО. Една огромна част от студентите магистри все още нямат заверка за семестъра, тъй като при тях записванията стават в по-късен етап за разлика от вече започналите следването си бакалаври. Тези срокове се определят от висшето учебно заведение. 

Една огромна част от магистрите, които имаха желанието да упражнят правото си на вот днес в Студентския град, не успяха да се доберат до избирателната урна. Причината - липсва печат за заверен семестър. Не по вина на студента! 

Как стои казусът с докторантите? Всички докторанти редовна форма на обучение, които не притежават студентска книжка, но в момента се образоват в последната степен на висшето образование могат да гласуват само в населеното място по постоянен адрес. 

Разпечатка от заповед за зачисление не върши никаква работа! 

Тогава бе попитано: Какви сме ние? Втора класа ли? Защо могат хиляди хора да гласуват, като си подадат в момента декларация, а ние не можем? Разбира се, че имате правото да обжалвате, се казва отсреща.

Но какво от това? Ако в момента не се намирате по постоянен адрес на лична карта, не упражнявате правото си на вот!

Ивайло Пеев сподели
в социалната мрежа, че е гласувал
Снимка: личен архив
Въпреки несгодите НОВАТА ЖУРНАЛИСТИКА последва и добрите практики в изборния ден. Пример затова е изразената гражданска позиция на Ивайло Пеев, който пропътува 700 км, за да гласува.


По време на изборния ден “Господари на ефира” пък изобретиха следващия политически кабинет дали на шега, дали наистина: 
За Министър на Външните работи предлагаме Григор Димитров – само той може да стопли отношенията с Русия.

За Министър на Транспорта – Цветан Василев ... с една банка успя да извози половин България. Министър на Вътрешните работи – Кубрат Пулев. Престъпността ще загуби още в първия рунд. Министър на Отбраната – Козмин Моци. И пиле не може да прехвръкне, когато той отбранява. Моооци, Мооооци! Спортното министерство се поверява на Делян Пеевски. Само той може да накара целият народ да излезе на чист въздух. Министър на Здравеопазването – Андрей Слабаков. След неговото управление няма да има много здрави, но и болните напълно ще изчезнат. 

За Социален министър предлагаме Албена Вулева, защото може да "нахрани" абсолютно всеки. Министерство на Правосъдието предлагаме да бъде поверено на Христо Бисеров, тъй като знае всички вратички в закона. От Министър на финансите няма нужда, защото останахме без финанси. И за Премиер предлагаме старши треньорът на отборът ни по художествена гимнастика – Ина Ананиева. Само тя може да накара всички министри да работят в синхрон, категорични са от шоуто.

Призив във фейсбук да се гласува отправи икономистът Владимир Каролев







Д-р Катя Михайлова от ГИСДИ - организацията, която наблюдава медиите по време избори, сподели своята надежда в социалната мрежа, че в изборния ден някои онлайн медии поеха отговорността да бъдат професионалисти, подчинявайки се на закона.

ЯНИЦА МАРИНОВА
Публикации от автора

Няма коментари:

Публикуване на коментар