петък, октомври 03, 2014

Kакво причини наводненията? Отговорът на студентите


ДУМАТА имат студентите по въпросите за околната среда
Снимка: novanews.bg

SEARCH: КОД е диалог, който „Новата журналистика” провежда между студенти от страната и чужбина по три актуални въпроса, защото техният глас не се чува в традиционните медии. Проектът е посветен на предстоящите парламентарни избори. Отговорите определят полето на въпроса ЗАЩО, а онези, които ще вземат властта нека да кажат КАК. Във финалния панел „Околна среда” участват студентите Теодора Пискова, Смилен Хаджикостов, Антоанета Георгиева и Наталия Николаева.

1. Природно бедствие или човешка немарливост? Какво причини жестоките наводнения във варненския квартал „Аспарухово”, в Добрич, в Мизия..., които отнеха живота десетки? 

2. Това лято българският морски туризъм отчете лош сезон. На какво се дължи? 

3. „За” или „против” легализирането на марихуаната у нас и защо?

Теодора Пискова 
Главен редактор на „Вестник на УНСС” и гост-автор в НОВАТА ЖУРНАЛИСТИКА 
Учи „Журналистика” в УНСС 

1. - Незаконното строителство и отпадъците са основната причина за трагедията във варненския квартал според заключението след проверката на държавния строителен контрол. Природата не поема ангажимента да бъде виновна. На нея и е позволено всичко, дори и това. Все пак тя е начело и определя ходовете на живота ни. Но и човешкият фактор често е в основата на проблемите ни. Свикнали сме със себе си. Популярната фраза, че „бедствията възникват, когато опасността се съчетае с уязвимост“ може би по някакъв начин описва невъзможността ни за бързи и необходими реакции. Понякога просто безсилие, а в случая най-вероятно грешки, които промениха съдби. 

2. - Смятам, че главната причина е лошото време, след него страхът от болести, заради наводненията и дори банковата криза. Туристите очевидно този път избягаха от статута си на жертви в пряк и преносен смисъл. 

3. - ПРОТИВ легализирането на моментно удоволствие, което води до сериозни здравословни проблеми. Шведски учени доказаха чрез изследванията си какви промени настъпват в организма. Редно и достойно е да уважаваме живота си - влиза в разговор с нас, когато ни предоставя прелестите си и трудностите. Винаги имаме избор и той трябва да бъде свободен.

Смилен Хаджикостов 
Учи “Политически науки” и „Бизнес администрация” в Берлин (Германия) 

1. - Едното със сигурност не изключва другото. Ясно е, че наводненията са природно бедствие, а човешката немарливост в страната ни допринесе за настъпилата трагедия. Наводнения тази година имаше в цяла Европа. Пролича разликата в подготовката на различните държави за справяне в подобни ситуации. Правителствата на Сърбия и Босна и Херцеговина също не успяха да намерят адекватен отговор и там също имаше десетки смъртни случаи, докато повечето развити страни регистрираха само провеждане на евакуация. Важно е да се отчете липсата на финансови средства за адекватно реагиране в създалата се ситуация у нас. Не мисля, че трябва да се търси конкретно лице, което да поеме отговорността. Грешката е в цялата верига и вероятно размито разпределение на задачите. 

2. - Вероятно отблъскващи за туристите със сигурност са били новините за наводненията през лятото. Външни фактори като създалата се ситуация в Украйна също са попречили на голям брой източноевропейски туристи, най-вече от Русия и Украйна, да летуват в България. Останалите негативи по Българското Черноморие, за които се сещам, са константни от няколко години – липса на добра реклама, мръсотията по плажовете, прекомерното презастрояване на ивицата и безочливото таксуване за всякакъв вид услуги. Последните ще оказват по-голямо влияние в бъдещ план и ще затвърдят негативните тенденции, което повдига въпроса за преосмисляне на качеството и цените на услугите ни. 

3. - Към този момент не смятам, че легализирането на марихуаната е на дневен ред. Не мисля да се впускам в подробности за ползите и вредите от подобно решение, но трябва да подчертая нуждата от стриктна регулация и държавни мерки при евентуална либерализация на нейното използване. В този ред на мисли за подобни промени биха били нужни голям брой човешки кадри и финансови ресурси, с които икономиката ни не разполага и които таксите от легализирането не биха могли да осигурят в близкото бъдеще. Преди всичко трябва да потърсим начини за подобряване на здравната и образователната си система. Едва, когато те са на съпоставимо със западноевропейското ниво, въпросът ще е актуален за страната ни.

Антоанета Георгиева 
Магистър по „Балканистика” в Софийския университет „Св. Климент Охридски” 
Учи „Право” в Югозападния университет „Неофит Рилски” 

1. - Не мога да отрека необузданата сила на природата. Тя е нещо, което човекът и обществото не могат да контролират, понякога не могат и да предвидят. Но докато това са неща, които са ни неподвластни, човешката немарливост е изцяло контролируема и завсима от личната и общностната отговорност, решения и действия. При тези трагедии нещата не са черно-бели – не мисля, че може да се каже, че са причинени или изцяло от човешка немарливост, или изцяло от природно бедствие. Мисля също, че когато такива трагедии ни сполетят разбираме половинчато поемането на отговорност – стигаме само до там да посочим някого с пръст като виновният. И после нищо не следва – няма поука, няма действие, няма промяна. А това не е правилно, не е и умно. Не е отговорно към самите нас, към семействата и близките ни, към обществото ни. И не може да бъде така, дори и само заради паметта на изгубилите живота си хора. Трябва да ценим живота повече. 

2. - Мисля, че е заради времето. Тази година нямаше истинско лято, такова, на каквото сме свикнали и обичаме. Иначе смятам, че туризмът е един от успешните браншове у нас. Условията са добри и стават все по-добри. Струва ми се, че и коректността, и отношението към клиента се стабилизираха. А най-силната страна на морския туризъм са разбира се природните дадености – красивото море и широките ни плажни ивици са страхотни! И няма как да не привличаме туристи, просто обаянието на Черно море...

3. - ПРОТИВ съм. Просто съм консерва по този въпрос. Изобщо към темата за употребата на наркотици нямам никакъв толеранс.

Наталия Николаева 
Учи „Финанси” в УНСС 

1. - Разбира се, че силните и продължителни дъждове са обективният фактор, който не може да бъде спрян. Дотам спира и „измиването на ръцете”. Нехайство, немарливост и непредпазливост. Това за пореден път доказва неспособността на властта да управлява адекватно събраните от нас – данъкоплатците - средства. Държавата се проваля именно в основната си функция, за която е създадена – социалната. А нашите пари не „работят” за нас, а отиват за издръжка на бюрокрацията. 

2. - Слабият туристически сезон не беше изненада предвид лошите метеорологични условия през по-голямата част от лятото и отменените резервации в резултат на това. Отбелязан е сериозен спад в броя на руските туристи, които са основните потребители на туристически услуги у нас сред чужденците. Политическата нестабиност в Украйна и обезценката на валутата там, както и в Русия, оказаха своето негативно влияние. Да не забравяме и „вечните въпроси” като лоша инфраструктура, мръсни плажове и измамни оферти, които отблъскват все повече почиващи – както българи, така и чужденци. Вярно е, че често евтиното излиза скъпо. 

3. - ЗА легализирането на марихуаната. Фактът, че сега е забранена, не означава, че всеки, който поиска, не може да си я набави. В този ред на мисли алкохолът и цигарите също би трябвало да са забранени, защото са не по-малко вредни. Нещата тук опират до индивидуален избор, а не до законови регулации, които очевидно не са достатъчно ефективни или направо са неефективни. Затова е важно е да се отбележи, че легализирането на марихуаната ще доведе до намаляване на разходите на полицията и следователно до по-ниски данъци, както и до повишаване на качеството й. В световен мащаб все повече държави либерализират законодателствата си и легализират някои наркотици.

Екип на НОВАТА ЖУРНАЛИСТИКА

Няма коментари:

Публикуване на коментар