четвъртък, ноември 20, 2014

Да ти звънне лешояд... от Йордания


Кадър от лечението на белоглавия лешояд

Завръщат ли се лешоядите в България? Раждат ли се под щастлива звезда? Как ще реагирате, ако лешояд ви звънне от Йордания? Да, това не е SMS шега, а реална история. 

Всичко започва с едно неразбираемо телефонно обаждане на странен език като единственото, което се разбира, е „Джордан, Джордан!” (Йордания, Йордания!). Обяснението за подобно необичайно обаждане е, че всички лешояди, освободени в рамките на проект „Завръщане на лешоядите в България”, носят специални крилни марки на вътрешната страна, на която е изписан български телефонен номер. Това разказва в официалната страница на „Зелени Балкани“ Елена Кметова, ръководител на проекта. 
Белоглав лешояд
На 9-ти октомври природозащитниците получават необяснимото обаждане. След което започват да търсят някой, който да им помогне да установят контакт. Помагат им дори от Транзитния център за бежанци в село Пъстрогор. Те си разменят съобщения на английски и арабски, които ги отвеждат директно в Йордания. Така екипът на проекта разбира, че собственикът на телефона е бедуин, който е уловил с мрежа белоглав лешояд в пустинята, в района на Джахания, Джафир, източна Йордания. 

Мъжът се плаши от въпросите и спира да отговаря. Тогава на помощ се притичват колегите им от Кралското дружество за опазване на природата Йордан, местната полиция успява да открие бедуина и така разбират, че уловеният лешояд е К8А. Ловецът е предал на полицаите свалените крилометки и пръстени, като е казал, че е освободил птицата. Това е първото документирано посещение на белоглав лешояд, пуснат в България, до Йордания.

К8А е млад мъжки белоглав лешояд, уловен в Кадис, Испания, изтощен и дехидратиран. След успешно лечение е изпратен в България през ноември 2013 г., за да стане част от проекта. У нас получава своите крилни марки и пръстени и е настанен във волиерата за адаптация на лешояди над Сливен през март 2014 г. Освободен е през септември, като още на следващия ден е намерен от туристи в усойно и напълно неподходящо речно дере, но успява да излети и да намери площадката за подхранване, както и останалите лешояди. Уловен е от фотокапана, заложен на площадката около средата на септември и оттогава следите му се губят... до 9-ти октомври. 

Природозащитниците маркират болната птица
Тази история е един невероятен разказ за международното сътрудничество и взаимопомощ, когато става въпрос за опазването на редки и защитени видове. За това, как хора от всякакви националности си подават ръка и реагират светкавично, изключително ефективно и адекватно при нужда. Радваме се да работим в сфера, в която политическите граници нямат значение и общите усилия се увенчават с успех! Сърдечно благодарим на всички колеги, които ни помогнаха да разплетем този възел, завършва историята си Кметова.

Екип на НОВАТА ЖУРНАЛИСТИКА

Няма коментари:

Публикуване на коментар