сряда, декември 17, 2014

Да се възмутим ли


Снимка: Елена Донкова

Да се възмутим ли. От написаната „афто география” на някоя си Ася Атанасова. Едно CV набира множество последователи в социалните мрежи. Хартиеният лист се сравнява с моралния упадък на бъдещето поколение. 

С грозната действителност. С кошмара от незнанието за правописния речник и всичките му производни. С ужаса. С коментарите „Майко мила!” или „Виждал съм и по-зле!”

Тази снимки обиколи
социалните мрежи и
онлайн медиите
с апел за възмущение

Ругаят и HR специалистите – отиде им на кино добрият авторитет. 


Ася, дано не си самозванка! Дано си истинска от плът и кръв. Мъчен е българският език. И тези, дето го знаят, бъркат понякога пълния и краткия член. Предполагам, че и Дилма Русеф не знае кога се употребява. Къде си учила? Учила ли си изобщо? Било ли ти е нужно това „условно образование”? 

Пишеш за трудов стаж от „шес губини” като оператор на машина и „една година в Портогалия”. Може би поназнайваш португалски, може би си бачкала на остров Мадейра или някъде там... Страхотно! Знаеш ли колко грамотни не работят? Дали не им се работи, или няма работа за тях. Не знам. Ама ти искаш да работиш. Омъжена си, а имаш и две деца. Вярвам, че искаш да се грижиш за тях.  

По-добре смачкай листа с граматичните грешки и го изхвърли в синия контейнер. Опитай се да го напишеш наново. Повикай на помощ децата си. 

Ася, ти може би ще спасиш грамотността. Твоята автобиография се споделя от профил на профил и всеки сее коментар след коментар, че скандалът е настъпил и няма май скоро да утихне. Споделя се, за да се извади невредима на показ нечия езикова грамотност. 

Ася, фейсбукарската омраза на клавишите  

е съзидателна. 


Нищо, че случаят е нещастен. Ако обаче твоята биография е художествена измислица, антропофагите ще изядат езиковата ни грамотност и никой няма да й обърне внимание. Ще пострада и грамотността по отношение на медийното съдържание. Има и такава грамотност - това е способността да оценяваш и анализираш медийните съобщения. И ти няма да си идеал срещу общественото мнение. 

Ася, има данни от изследване на финансова грамотност на Световната банка от 2010 г. и те сочат, че 47% от анкетираните определят финансовите си познания като незадоволителни или никакви.

СТОЯН НЕШЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар