понеделник, декември 29, 2014

Блокиран Северозапад


Кадър от тежката обстановка на пътя между Борован и Бяла Слатина в Северозападна България.
Снимките са направени към 20 ч. тази вечер.
Фотограф: Валентин Каменов

С настъпването на истинската зима настъпи и информационното затъмнение, защото на дневен ред пак излязоха неподготвените ни институции. 

Днес (б. а. 29 декември) Северозападна България бе скована от обилен снеговалеж през нощта и ураганен вятър през деня. Тази вечер стотици автомобили бяха блокирани по всички входно-изходни артерии на Бяла Слатина. В 18:00 часа кметът на общината инж. Иво Цветков обяви бедствено: „В следствие на обилните снеговалежи, придружени със силен вятър и специфичния пресечен релеф на територията на Община Бяла Слатина, което предизвика непрекъснато снегонавявания и преспи, се затрудни и блокира движението по пътната мрежа на територията на цялата община. Прекъснати са всички междуселищни и републикански пътища на територията на общината“, се казва в съобщението. 

Блокираните автомобили
Бедственото положение е обявено до нормализиране на обстановката на територията на общината. Всичко това остана незабелязано и сметнато за маловажно от националните медии. Според разкази на очевидци, цитирани от сайта bsl24.bg, част от бедстващите в снежния ад около Бяла Слатина са сигнализирали на телефон 112, че нямат провизии и достатъчно гориво, за да изкарат нощта. 


Заради обилното снегонавяване пътят не се вижда. По думите на потърпевши има излезли от пътя автомобили, които затрудняват движението. В посока Борован два тира са възпрепятствали движението. Надяваме се водачите им да бъдат глобени от органите на реда, защото не е нормално при такова време да рискуваш не само своя живот и здраве, а тези и на другите участници в движението, недоволстват още бедстващите. 

Изводът е, че за пореден път Северозапада е забравен от медиите и блокиран от бездействие в тежката зимна обстановка, за която синоптици предупреждават от няколко дни. 

Най-комичен бе моментът, в който публикувах снимки и информация на facebook страницата на bTV Новините, за да питам за още информация. Уви, постът ми беше премахнат. 


АНДРЕЙ ДЕНОВСКИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар