четвъртък, април 30, 2015

Да си изтъркаш късмета!


Снимка: bnews.bg
През 30-те години, по време на голямата криза, страховете на населението в Америка излизат повърхността чрез така наречената треса за игри- пъзел. Хората прекарват часове, дни, а понякога и седмици с потъмнели очи в обезболяващото събиране на хиляди дребни късчета в странни форми, за да сглобят картината. И когато свършват се получавал тривиален пейзаж, към който веднага загубват интерес. Огромен труд- за незначителен резултат. Психолозите обясняват този феномен с фундаменталната човешка необходимост от порядък, от търсенето на ред. Треската отминава, но човешката необходимост остава.

Снимка: Бис.БГ
Треската за злато кипи с пълна сила по ширините ни и днес! Кризата е икономическа, но тя е и криза на съпреживяването. И тъй като голяма част от населението ни преживява криза на липси, на дефицити... Народът е пощурял да търка талончета.

Намират се по реповете!

Надеждата казват умира последна!

Процесът е механичен. Изолира мозъка ти и насочва мисленето само в насока ще спечеля при следващия талон... Но късметлиите са малцина!

Изгоряха копчетата на телевизионните приемници и се метнаха стотинките като средство за търсене на печалба!

Човекът цял живот е един хомо луденс и търка ли търка....

Снимка: wikipedia.org
Живеем в свят на своеобразна „икономика на вниманието”, където всички се конкурират за внимание. Това е нов феномен. Феноменът „Селфи”.

Хората все повече се държат като малки деца. Чувстват се все по-малко уверени. Знаете как малките деца крещят: „Мамо, виж ме, виж какво направих!” Защото, ако не си ме видяла, все едно не съществувам..

И всички съществуват захлупени в тенджерата! Налягането определя някой друг. Големият брад!

Но иде май- месец на културата!

А като искаш един народ да бъде стадо, първо ще му отнемеш способността да загуби поглед над хоризонта, ще убиеш културата му, ще го застреляш челно...и ще го караш инертно да търка лисчета!

Да живее лотарията!

ЯНИЦА МАРИНОВА

2 коментара: