вторник, октомври 05, 2010

Как алчните използват извратените, за да печелят от богатите или просто Деймиън Хърст


Без коментар
Снимка: lipsticktracez.com
Причината да станеш сериен убиец или изнасилвач често се крие в детство, изпълнено със систематичен психически тормоз, побоища, сексуално насилие, изолация от обществото... Но каква би могла да бъде причината да спиртосваш животински трупове, да наричаш това „изкуство” и да го продаваш за милиони? Спекулациите около този въпрос са много, а истината остава дълбоко скрита в съмнителната психика на авангардиста Деймиън Хърст.

Не знам дали беше майка ми или първата ми учителка по изобразително изкуство, но една от тези жени като че ли ме лиши от възможността да стана мултимилионер. Това се случи в онзи отдавнашен момент, когато една от тях ми обясни, че цветята и слънцето са красиви и стойностни и те трябва да се рисуват, а не черепите, които бях видял от телевизията. Ако това не се бе случило, сега може би щях да следвам съдбата на най-продавания жив художник в света - Деймиън Хърст, чийто плакати от няколко седмици известяват за изложбата му този месец в София. Е, някой ще рече, че моите черепи са драсканици, а неговият прословут „За любовта Божия”, оценен от автора си на цената от 100 милиона, е обсипан с 8601 скъпоценни камъка. Това наистина е съществена разлика, но какво тогава правят известните му картини с точки толкова ценни?! Може би оригиналността им – симетрички разноцветни точки окачени на стената. Четиридесет и осем, двадесет и четири, дванадесет и дори само с една точка - за да притежава човек подобна картина е необходимо да се бръкне много надълбоко в джоба си. Но каквато и да е цената, тя категорично си заслужава – все пак как иначе можеш да се сдобиеш с точки на стената...

И докато картините с точки са по-скоро за простолюдието, то Деймиън Хърст е помислил и за истинските ценители на изкуството. За тях той от години създава своите накълцани спиртосани животни. Не, не като тези, които в нашата страна в определени периоди от година се колят и слагат в буркани. Произведенията на Великия Хърст са творческа изява на умения, знания, и впечатления на автора за себе си и за света, в който живеем. Те са неделима част от съвременната култура и поради тази причина цената на тези нарязани животински трупове, на кратко – изкуство, няма как да бъде по малка от десетки милиони. Така смята техният авангарден творец, на същото мнение са и хората, които спонсорират изложбите му. Злите завистливи езици биха били на мнение, че Деймиън Хърст е извратен или поне психически нестабилен, а желанието му да „твори” просто се използва от алчни и безскрупулни хора, за да продават боклуци на обърканите милионери.

Но вие не бъдете от тях! Ако смятате изкормените животни за изкуство и дори бихте се пробвали в подобна сфера на творчеството, ето и моята рецепта за това как да станете известен и печеливш авангардист: Пригответе средноголям прозрачен съд с капак, хапнете добре каквото пожелаете и след това се напийте обилно с големи количества некачествен твърд алкохол. Изчакайте малко и повърнете сместа в прозрачния съд. След като сте готови с това остава само да намерите хората, които ще обедят света, че това е висша форма на изкуство, за което си заслужава да се плащат милиони. Бележка: не е необходимо да се напивате, за да ви се доповръща – можете просто да отскочите до изложбата на Деймиън Хърст.






Автор: Минко ЧЕРНЕВ

2 коментара:

  1. Една от най-добрите статии, които съм чела изобщо!

    ОтговорИзтриване
  2. Много добро! Минко, освен да снимаш, пиши и по-често!

    ОтговорИзтриване