сряда, октомври 06, 2010

Български студент се запали по триизмерната графика


Студентски живот
Снимка: Личен архив
Някои хора надхвърлят възможностите на времето, в което живеят. Тези хора са с широк полет на мисълта. Възможностите на човешкия мозък са безкрайни.Учените твърдят, че ако не оставяме мозъка си без работа, той ще ни е благодарен. Понякога вървим през света спейки, задминаваме предмети, сгради и автомобили. Днес ще ви разкажем историята на едно момче, което в дребните неща от ежедневието вижда и създава триизмерност. Неговото мислене е нетрадиционно, тъй като изпитва нужда от триизмерно изобразяване на всевъзможни нещица, представя си как биха се проектирали, каква ще бъде сложността на изпълнение на конкретната задача, колко време ще му отнеме... С една дума, той вижда света по друг начин и точно в това се крие обаятелното му излъчване и мислене.


На пръв поглед, той е като всички останали- следва телекомуникации в Техническия университет- София, обича да се забавлява, но и да проектира света по друг начин.

Всичко започва, когато Георги Коджабашев е в първи семестър. По време на едно от лабораторните упражнения и запознането със софтуер, наречен Solidworks.

Тогава се ражда нещо в главата му: "В следващите няколко дена се възползвах от всеки свободен час за да се запозная по-задълбочено с качествата на тази среда. В началото ми беше трудно. Всичките менюта, функции и опции ме объркваха допълнително. След време свикнах с тези подробности и дори ги намерих за доста удобни. Започнах да изобразявам триизмерно елементарни предмети, като химикали, моливи, маси, столове, телевизионни и радио антени"-споделя той.

Чувствал е, че върши нещо полезно за себе си, самообучавал се в напълно непозната среда, виждал е бъдеще. Поставял си е все по-високи цели и докато "Настъпи моментът, в който можех да изобразя почти всичко, с което се захвана, стига да имам времето за изработването на съответната сглобена единица. Работата със Solidworks се превърна в мое хоби".

В средата на 2 курс от обучението си, Георги  присъства на "Университетски ден на Solidworks". Ето какво разказва той: "Пред мен стояха презентатори - млади мъже, облечени в ризи с логото на Solidworks, готови да залеят аудиторията със знания. Беше ми трудно да направя пряка връзка между телекомуникациите и учебните планове на присъстващите студенти, но въпреки това останах до края на презентацията. Видях изключителни неща. Бях изумен. Кулминацията на моите възклицания се изрази в обявеното Университетско състезание. Реших, че това е момента, в който мога да премеря сили с истински майстори в тази сфера, със студенти, които ги обучават ежедневно в тази среда. Критериите бяха ясни - личен проект със собствена идея..
Всичко започва така.

След дълги размисли, младият студент решава да изобрази четвърто поколение мобилни мрежи- IP базирани мобилни мрежи. "Дадох всичко от себе си. Старах се истински, пресмятах отделните детайли с изключителна точност, не позволявах дори милиметри разлика. Времето ме пристикаше. Крайният срок наближаваше. Успях да завърша проекта си и да го предам успешно на фирмата организатор. Бях доволен от себе си"- смело заявява Георги.

И така, докато една сутрин не получава  обаждане от непознат номер. "Беше човек от фирмата организатор. Стъписах се!"- спомня си г-н Коджабашев. "Получих официална покана за "11-тата среща на Solidworks и приятели"- среща, на която се събират преподаватели от различни университети с представители на големи и известни компании, занимаващи се със Solidworks. "Бях изключително щастлив", допълва той.

Мястото на срещата се провежда това лято на нашето Черноморие. Като подарък от родителите си, Георги получава самолетен билет до значимото събитие. Ентусиазирано разказва за първия си полет и за това как в онзи миг е почувствал, че обира плодовете на своя труд. "Изживяването бе уникално за мен. Бях се потопил в една истинска реална работна атмосфера от изключително високо ниво. Луксът, хубавата храна и красивото море бяха фон на едно истинско инженерно събитие, което приличаше на извор, от който извираха идеите на бъдещето.Успях да си представя как би изглеждала най-важната крачка на един студент, а именно от университета към работното място. Ще помня изживяното и наученото дълго като една реализирана цел и основа на развитието си в бъдеще".

Георги е иновативна личност, побираща в едно нюх, инжинерна мисъл и реализация на всичко, което идейно мозъка му ражда.

Яница Маринова

1 коментар:

  1. Георги го познавам лично и мога да кажа, че е момче, което наистина има инжeнерна мисъл, хъс, желание и мотивация да свърши всичко, с което се захване. Пожелавам му още много много успехи както в 3D така и в телекомуникационните среди. Изключителна статия. Хареса ми много.

    P.S. Брат чакам си кафето :P

    ОтговорИзтриване