петък, март 30, 2012

Пряко включване от общежитията в Бургас

Снимката е от официалната фейсбук страница на университет "Проф. д-р Асен Златаров"

След случая с убития първокурсник Марио в общежитие на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) медийните експерименти дадоха отражение в Студентския град, София. Репортери под прикритие влизаха и излизаха в студентските общежития необезпокоявани. Заговори се, че общежитията ще преминат под шапката на Министерството на образованието. Ама не съвсем. Заговори се за протести против вечерен час, но само във Фейсбук. Чакат се нови регламенти и изисквания за студентските общежития до 5. април. Събитията от студентската общност с всеки изминал ден се обновяват. „Сух режим” въведоха в някои общежития на Техническия университет (ТУ) - София. 

сряда, март 28, 2012

Обективният поглед на Сашо Диков за съвременната журналистика


Сашо Диков за обективността и свободата на словото
Снимка: vesti.bg
Разговорът с една от иконите на спортната журналистика започна много приятелски. Именно защото мястото беше Факултета по журналистика. С желание, с хъс, с непримирим дух - верните съвети, от които младите журналисти имат нужда. Че независимо колко се мъчиш: „На сила хубост не става“. Интересен е фактът, че журналистическата кариера на Сашо Диков стартира съвсем случайно... 

събота, март 24, 2012

Житейско есе



Азис - героят на децата
Снимка: novini.bg
Някога в училище ни учиха да пишем есета. В началото едва разбирахме какво точно искат от нас. Съучениците ми по чин не обичаха тази форма, в която уж трябва да изразиш себе си, а помежду другото да вмъкнеш и някоя чужда мисъл. 

четвъртък, март 22, 2012

Човекът е стилът


 Снимка: Елена Донкова

Стил, стил – стилистика! Най-късно възникналият дял от науката за езика, макар че понятието стил е било въведено още през епохата на Класицизма. Но едва през 20-те и 30-те години на XX век стилистиката се обособява като наука за езиковата вариативност.

неделя, март 18, 2012

Професия "СТАЖАНТ"



Снимка: Минко Чернев
Опасни ли са полуинтелигентните неща? Въобще, когато нещо е "Полу", следва да не е "Цяло". Чисто по пътя на логиката. Без да следваме теорията на относителността. Какво е да имаш професия, която да не е "определена" като такава в никакви регистри. Но която да упражняваш и за капак да не получаваш големи облаги. Най-много едно "благодаря" и то в най-добрия случай. 

петък, март 16, 2012

Води ме в някоя квартална кръчма...


За по-бурен нощен живот (Студентски град) - повечето избират него...
Снимка: Plazza Dance Sofia
След поредния жесток случай в Студентски град - случай на убийство в студентско общежитие на 23 блок. След нелепото управление на Студентски град, се заговори за ново - нов ред, нова дисциплина и т.н. Възможно ли е? 

Министрите Трайков и Константинов си заминават, други пак са между капките


ИЗВЪНРЕДНО
Фотограф: Минко Чернев

Министрите на икономика, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и на здравеопазването Стефан Константинов подадоха оставки, които са приети на извънредно заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ късно тази вечер. Това се е случило веднага, след като премиерът Бойко Борисов и седем министри се прибраха от работно посещение в Катар.

сряда, март 14, 2012

Високи сини планини


Снимка: partyarty.eu
Високи сини планини! Къде опират детските мечти? Помня, че когато аз бях ученичка ни караха да танцуваме народни танци, от време на време влизаше в сила и някоя балетна стъпка. 

вторник, март 13, 2012

Б.Б.: Категорично няма такова нещо! Заклевам се! Да пукна, ако има...


Снимка: livesport.bg

Сутрин е. По сутрешния блок е. Словоизлияние е. Вафла не е. Кънчо не е. Бойко е...

събота, март 10, 2012

Р(е)ЗИ(л): останахме без Кънчо!


Възмутителната диплянка предпазва шестгодишни от СПИН

С дрешка винаги бъди, щом любов ще правиш ти! За по –малко от двадесет и четири часа, България роди своя нов герой. Той дори измести вафлите с лика на Бате Бойко. Три дни след като честваме Деня на великите българи, дали живота си за свободата ни, преценяваме, че Свободията е пълна. 

четвъртък, март 08, 2012

Честит 8 март


Снимка:НОВАТА ЖУРНАЛИСТИКА

сряда, март 07, 2012

Андрей Райчев: Властта е някакво усмихнато, което е от тебе и ти си от нея



Снимка: dnevnik.bg
“Ако утре изгрее синьо слънце, освен всички кошмарни последици за нас като битови същества, ще има последствия и за физиката – значи всички физици трябва да си скъсат дипломите, защото тяхната теория за слънцето ще е невярна...” – с тези думи социологът Андрей Райчев откри публичната си лекция в УНСС. 

понеделник, март 05, 2012

Без заглавие


Един Студентски град на студентите
 Снимка: Минко Чернев

Когато за първи път пристъпих по дългите улици на мащабното семейство на студентите, вдишах от атмосферата. Тогава бях готова на всичко само и само да следвам детската мечта. Тази да влезна в големия телевизор... 

неделя, март 04, 2012

Българи


Тържествената смяна на почетния гвардейски караул пред президентството 

 Снимка: Минко Чернев


Във връзка с националния празник - 3. МАРТ „Новата журналистика” създаде поредицата "БЪЛГАРИЯ - ТОВА ЗАСЯГА ЛИ МЕ?!" и с този последен текст за България и българското решихме да се обърнем към няколко граждани на Република България и потърсим тяхното мнение. 

събота, март 03, 2012

Горда съм

БЪЛГАРИЯ - ТОВА ЗАСЯГА ЛИ МЕ?!
Снимка: Минко Чернев 

Още ли се гордеем, че сме българи. Дали не ни остана само споменът за славната ни история или и днес можем да намерим повод за патриотични чувства? 

Трети марте...

БЪЛГАРИЯ - ТОВА ЗАСЯГА ЛИ МЕ?!
Снимка: Минко Чернев

Днес България чества 134 години от подписването на Санстефанския мирен договор. 134 години свобода! Погледнат през призмата на човешкия живот, това е дълъг период. Ако го погледнем обаче през погледа на държавността – то 134 години не са толкова много. А дали са били недостатъчни?! 

петък, март 02, 2012

Ученето като детска игра


Български студент създава сайт за виртуални уроци
Помните ли това: За три точки в пространството, които не лежат на една права, съществува точно една равнина, която ги съдържа? Едва ли има някой, който като ученик да се е възхищавал на теоремите, сложните уравнения и безкрайните химически формули? Помнете, че всички вие във всеки един момент съществувате във всички измерения. Вие можете, когато това е необходимо, да се съедините с всяка част от себе си. От друга страна, вашето мъдро Висше Аз поддържа границите на вашето самосъзнание, за да не се окажете изумен от картината на всички свои вас, които се намират във всички измерения. Тъй като сте човешки същества, вие се предвижвате през пространството и времето, имайки ограничено виждане за себе си. 

четвъртък, март 01, 2012

Като Капулети и Монтеки


БЪЛГАРИЯ - ТОВА ЗАСЯГА ЛИ МЕ?!
Снимка: Минко Чернев
В навечерието на 134-тата годишнина от Освобождението на България - враждуваме като родовете на Капулети и Монтеки от 13. век. Макар че едните са поддръжници на папата, другите на императора – при нас привържениците на президента и правителството са висшите чиновници, а останалите са враговете им, които крещят на улицата...