неделя, октомври 20, 2013

Онлайн КЛЮЧ в Софийския университет


Фотограф: Елена Донкова

Представите на младите хора за споделянето в интернет мрежата ще бъдат обогатени само за ден (събота, 26 октомври) с презентирането на собствените идеи и опит на десетима интересни лектори - КЛЮЧари. Защо ги наричаме ключари? Защото събитието е Форум КЛЮЧ.NET, а самите презентатори ще отКЛЮЧат тънкости при използването на нови технологии, уеб базирани инструменти и други подобни.

Петото издание на форум КЛЮЧ ще се реализира под мотото „Добри каузи онлайн. Силата на споделянето”. Но то няма да се проведе онлайн – ще бъде лице в лице (или лице сред множество лица) в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” /СУ/. 

Регистрацията за форума започва в 10:00 часа пред Аулата на СУ. Тя е възможна и чрез безплатна регистрация на билет на http://forum-klyuch.info/upcoming/tickets/. Самият форум ще бъде отключен в 11:00 часа. 

Лекторите – хора от бизнеса и представители на неправителствени организации, ще разкажат за това как работят, как се популяризират и успяват каузите в нета, какви са инструментите за привличане и задържане на вниманието в онлайн пространството и как една страница във Facebook не е достатъчна за споделяне. 

КЛЮЧарите на линия ще бъдат: Светлин Наков, мениджър „Технологично обучение” в софтуерната компания „Телерик”; създателят на онлайн инициативата „Когато станем 100 000 - ще посадим гора” (https://www.facebook.com/100000.GORA) Никола Рахнев; маркетинг мениджъра в компанията „Walltopia” Мария Василева; Георги Държалиев, един от създателите на http://pravatami.bg/; човекът, който се подвизава в интернет бизнеса от около 15 години Константин Павлов – Комитата; Стела Райчева от неправителствената организация за защита на животните „Анимал Ррескю София”; радио- и телевизионният водещ Драго Симеонов; тенис ракетата Магдалена Малеева, един от основателите на инициативата за популяризиране на устойчивото развитие „Горичка”; управителят на компанията за комплексни HR услуги “JobTiger” Светлозар Петров; както и специалният гост на форума посланикът на нови технологии Гергана Паси

Кои са седемте принципа за успеха на един от лекторите? Как е възможно човек да бъде активен гражданин в интернет и възможно ли е чрез качване на фотоси, харесвания и споделяния в социалните мрежи да се подобри живота към добро? Как влияят климатичните промени и по какъв начин може човечеството да участва в справянето с тези проблеми? Кой е въпросът, който е определил още в първи курс от висшето образование правилната посока и нагласа как да мисли за студентските години друг от ключарите на форума? 

Това са само част от въпросите, чийто отговор ще се разбере на форум КЛЮЧ.NET. Ще бъдат разгледани и темите за качественото образование и мотивирането на предприемчивите млади хора, за онлайн проектите за споделяне на опит от международни организации, за възникването и осъществяването на идеята за засаждане на дръвчета в България. 

Досега над 30 представители на гражданските организации са споделили своя опит пред около 1400 млади хора, сред които студенти, доброволци и членове на други неправителствени организации. 

КЛЮЧарски дейности са се състояли през март тази година в Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ (http://novata-jurnalistika.blogspot.com/2013/03/blog-post_16.html), март 2012г. в УНСС, през май 2012г. в Икономическия университет във Варна и през октомври миналата година отново в СУ. 

Форум КЛЮЧ.NET се организира от 42 тренинг, Фондация 42 и Фондация СМАРТ в партньорство с Българския център за нестопанско право – портал на НПО в България NGObg.info и Кариерния център на СУ.

Екип "Новата журналистика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар