понеделник, октомври 21, 2013

Ром Кихот - пътят на вятърните мелници и отвъд стената на стерeотипите


Снимка от филма
Източник: romaquixote.com

Многоцветна дъга и пътуващ Ром Кихот ще Ви пренесат в шарения вихър на ромската махала в Кюстендил. История за черешова градина, абитуриентски бал, раждане на дете, бедност и надежда. Това разказват в своя документален филм ,,Ром Кихот” режисьорките Петя Накова и Нина Пехливанова

Герои на лентата са Ром Кихот (Валери Леков) - човекът, който води разказа, усмихва
Творците зад и пред камера: Петя,
Валери, Светла и Нина
Снимка: личен архив
зрителите и им разкрива по достъпен за тях начин дълбините на ромската махала. Светла, дошла в Кюстендил да работи, а срещнала любовта – Живко (жител на махалата). Двамата имат сламеноруси синове – Иван и Никола. Далила разказва за своя абитуриентския бал отново. Филмът е заснет в ромския квартал 
,,Изток в Кюстендил. Темата и заглавието привличат интереса на зрителя още преди шейсетминутната лента да предложи един по-различен и ненатрапчиво поднесен разказ за живота на малцинствата. Лентата е осъществена с подкрепата на Национален филмов център (НФЦ). Продуценти са ,,Арс Диджитъл Студио в лицето на Иван Тонев и Благомир Алексиев. Срещаме се с Петя и Нина, за да ни разкажат за равносметката след премиерата. ,,Ром Кихот даде началото на фестивала за документално кино ,,Sofia Biting Docs”. И не само това, за да ни подарят от онези усмивки, които са отнесли по време на снимките... 

Премиерата на документалния филм ,,Ром Кихот”,  която се състоя на скоро, събра много зрители, как се чувствате след като лентата вече видя бял свят? 

Петя: Отначало се чувствах малко изтощена, но вече съм все по-доволна. Повечето хора харесват филма. И са искрени, защото казват: Имам малки забележки, но като цяло е чудесен. Има и разплакани от филма... 
Нина: Чувствам се щастлива. На премиерата имаше страхотен заряд, повечето хора имаха позитивна реакция към филма и колелото се завъртя. 

Друг фотос от документалното видео
Как и кога се роди идеята за Ром Кихот? 

Нина: Това е лична история на Петя и редно тя да си я разкаже. Тя е виновна.  
Петя: Идеята се роди преди около три години и претърпя много промени в процеса на работа, в това число и смяна на главния герой.

Как се изгражда филм, който разказва личната история на четирима роми? До колко вие като режисьори успяхте да се вмъкнете в техния свят. Как изглежда той, харесва ли ви? 

Петя: За да представиш лична история, ти трябва да я приемеш лично. Затова постоянно се опитвах да бъда близо до героите, до квартала им, до проблемите им. Всъщност ние вече сме добри приятели. Мисля, че успях да вляза навътре в света на ромската махала в Кюстендил, но се случват и неща, които все още ме изненадват. Там определено има много неща, които ми харесват. 
Нина: Филмът се изгради трудно. Имахме много предизвикателства, най-вече целяхме да избегнем баналния поглед към тази тема. Аз не съм се вмъквала в техния свят - те се намъкнаха в моя. А самите те живеят си съвсем нормално - с ежедневните си радости и болки. Умеят да са задружни и да се радват на живота точно такъв, какъвто е. 

Коя бе най-трудната част при направата на филма? 

Петя: Всичко, което считах за трудно, ми се видя лесно, щом се сблъсках с монтажа. Нина: Снимките бяха трудни, защото бяха разпилени в дълъг период от време. Много е енергоемко да държиш екипа цял и мотивиран в подобна времева рамка. Монтажът също беше тежък, защото трябваше да си изсърбаме това, което си бяхме сготвили... 

Бихте ли ни споделили някоя интересна случка от снимачната площадка? 

Петя: Няма чак толкова интересни случки. А Ром Кихот постоянно отрича, че се бори с вятърни мелници, което пък е съвсем нормално за него - да не ги мисли за такива. Нина: Докато си почивахме в един от снимачните дни в кафенето на площада дойде един циганин и помоли да седне на нашата маса. Сподели си болката човека, че дъщеря му е на 15 години, учи в града и ежедневно я мачкат заради етническия й произход. Каза: Вие сте българи, моля, помогнете й, говорете с нея. Ние, разбира се, се съгласихме. Уговорихме си среща с въпросната дъщеря, на която тя така и не дойде. 

Къде и кога може да бъде гледан филмът? 

Петя: От 18 до 24 октомври в Евро Синема
18 октомври (петък), 19:45, 5 лв. 
19 октомври (събота), 21:15, 5 лв. 
20 октомври (неделя), 17:45, 5 лв. 
21 октомври (понеделник), 18:30, 5 лв. 
22 октомври (вторник), 15:15, 5 лв. 
23 октомври (сряда), 17:45, 5 лв. 
24 октомври (четвъртък), 20:45, 5 лв. 

Героите на лентата са различни и смели. В този ред на мисли колко е разстоянието от вятърните мелници до цветовете на дъгата? 

Петя: Мисля, че ако не можеш да видиш мелниците, не можеш да видиш и цветовете на дъгата. Те са преплетени. 
Нина: Колкото е разстоянието между два импулса на сърцето. 

Бори ли се Ром Кихот с вятърните мелници? 

Нина: Всеки човек, запазил детинското си чувство за справедливост, детските мечти и носещ любовта, се бори с вятърните мелници. Нашият Ром Кихот трябва са се храни повечко, че почват мелниците да го надвиват.

Повече за филма: тук.

Интервюто взе Яница Маринова

Няма коментари:

Публикуване на коментар