четвъртък, февруари 18, 2010

Мърдок продаде бТВ на СМЕ













Американската компания "Болкан Нюз Корпорейшън" продаде бТВ на "Сентрал Юропиън Мидия Ентърпрайзис" (СМЕ) за 400 млн. долара, съобщиха току-що от корпорацията на Мърдок. Милиардерът Роналд Лаудер (собственик на СМЕ) се сдобива с най-успешния проект на Рупърт Мърдок в Югоизточна Европа, като придобива 100% от ефирната бТВ, 100% от специализираните канали бТВ Синема и бТВ Комеди, 74% от радиогрупа "Си.Джей", под чиято шапка са Джаз ФМ, Класик ФМ, Енджой, Зи рок и Мелъди което означава, че "Болкан Нюз Корпорашън" се оттегля изцяло от медийния пазар в България. СМЕ пък стъпва трайно тук и се превръща в най-крупния собственик на медии у нас- бТВ, бТВ Синема, бТВ Комеди, ПРО.БГ и РИНГ.БГ на телевизионния пазар и ПРО.ФМ, Джаз ФМ, Класик ФМ, Енджой, Зи рок и Мелъди на радиопазара. СМЕ се пренасочи от Украйна, където наскоро разпродаде цялата си собственост, към България, където смята да инвестира сериозни пари.







След дълги преговори, близо година и половина, сделката вече е факт, като това поставя редица вапроси за бъдещето развитие на телевизионния пазар в България. Според данните на Gfk Audience Research Bulgaria от края на миналата година, бТВ има 36.5% пазарен дял спрямо 40-те най-предпочитани телевизии, което я прави най-гледаната, с най-скъпото рекламно време и най-влиятелна медия у нас. Ако прибавим и 7-мата позиция в същото пийпълметрично изследване на ПРО.БГ, следва, че заедно двете национални ефирни телевизии образуват монопол на ефирния ТВ пазар. Именно затова сключената днес сделка предстои да бъде узаконена или не от КЗК- Комисия за защита на конкуренцията. Но предвид влиянието на Красимир Гергов на всички нива, от които зависи обективното разглеждане на казуса, не се очакват изненади.

Снимка1: Рупърт Мърдок;
Снимка2: Роналд Лаудер;
Снимка3: Най-новото лого на бТВ;
Свимка4: Логото но СМЕ;
Снимка5: Телевизорът в България е на кръстопът! А сега накъде?

ГЕОРГИ МАРЧЕВ

2 коментара:

  1. FOXlife, FOXcrime и National Geographic не бяха ли също към bTV?

    ОтговорИзтриване
  2. Само част от тях бяха на "Болкан нюз корпорейшън", но миналата година прехвърлиха акциите на българския съсобственик. Оттам стана ясно, че Мърдок мисли нещо.

    ОтговорИзтриване